hirdetés

A hatszoros amerikai olimpiai bajnok úszó nagy slamasztikába került amiatt, mert valótlanul azt állította, hogy őt és három társát fegyverrel rabolták ki a riói olimpián. A brazil rendőrség ugyanis most vádat emel a sztársportoló ellen hamis bejelentése miatt, ami az ottani törvények szerint akár 1,5 év börtönnel is büntethető. 

Ryan LochteA brazil rendőrség közleménye szerint Ryan Lochte eldöntheti, hogy védelmet küld-e Brazíliába, vagy személyesen jelenik meg, a tárgyalás a távollétében is lefolytatható. A vádiratot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) etikai bizottsága is megkapja. Melissa Nathan, az úszó szóvivője azt mondta, Lochte egyelőre nem nyilatkozik.

Az amerikai sztár azt állította, hogy augusztus 15-én, Rióban őt és három úszótársát, Jack Congert, Gunner Bentzet és Jimmy Feigent fegyverrel rabolták ki, amikor taxival egy buliról visszafelé tartottak az olimpiai faluba. Később videofelvételek alapján kiderült, hogy valójában ők randalíroztak, rongáltak meg egy benzinkutat, és kerültek összetűzésbe az alkalmazottakkal.

Az eset után Lochte – aki korábban Rióban a 4 × 200 méteres gyorsváltóval aranyérmes lett – hazautazott. Conger, Bentz és Feigen csak azután hagyhatta el Brazíliát, hogy vallomást tett a rendőrségen.

A 32 esztendős Lochte később élő televíziós műsorban bocsánatot kért a braziloktól. Elmondta, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt állította azt, hogy kirabolták őket, és túlzásba esett. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága szintén elnézést kért a sportolók viselkedése miatt.

A botrány óta négy jelentős szponzor szerződést bontott Lochte-tal. Ugyanakkor van új támogatója is: egy torokfertőtlenítő cukorkákat gyártó cég, amely szerint Lochte a bocsánatkérést követően megérdemel egy újabb esélyt.

Brazília és az Egyesült Államok között elviekben létezik kiadatási egyezmény, de számos esetben előfordult, hogy a brazilok saját állampolgáraikat nem adták ki más országoknak, és ezt a lépést az amerikaiak is alkalmazhatják, ha Lochte-ot bűnösnek találják. Jelenleg is van egy hasonló ügy: Marco Polo del Nero, a Brazil Labdarúgó-szövetség elnöke érintett a sportági nemzetközi szövetség (FIFA) megvesztegetési botrányában, és ezért már több mint egy éve nem hagyta el az országot, nehogy az amerikai hatóságok letartóztassák.

Ebből a szempontból érdekes lehet, ha Lochte külföldre szeretne utazni, akár évek múlva is, és például indulni szeretne a jövő évi budapesti világbajnokságon vagy akár a 2020-as tokiói olimpián.