hirdetés

Már csak két doppingon elbukott orosz, a teniszező Marija Sarapova és az úszó Julija Jefimova nem edz. A többi orosz élsportoló, akik meldoniummal buktak meg a doppingellenőrzésen, már a sportági válogatott társakkal készül.

sarapova-formula.hu

Jurij Nagornih orosz sportminiszter-helyettes szombaton közölte: Sarapova és Jefimova esetében az illetékes nemzetközi szövetségek még nem döntöttek arról, hogy megszüntetik-e az ellenük elrendelt ideiglenes versenytilalmat. A többiek esetében sincs szó még végleges határozatról, az csak azt követően születhet meg, ha a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség lezárja tudományos kutatásait a meldoniumról, amelynek a sportolói teljesítményre gyakorolt hatása, doppingszerként való megítélése még a szakemberek körében sem egyértelmű.

A véráramlást elősegítő meldonium – ami rajta van az új, január elseje óta érvényes WADA-tiltólistán – szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Ami általánosságban igaz: használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

A WADA a szer év eleji tiltásának bevezetését követően április közepén engedményt tett, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző (MTI).

A WADA legutóbb arról adott számot, hogy eddig 288 sportoló adott pozitív mintát, az orosz hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a meldoniummal megbukottak között legalább 31 orosz sportoló van.