hirdetés

A Dinamo Kijev tulajdonosai is Magyarországra menekültek és közel 6 milliárd készpénzt is magukkal hoztak.A Szurkisz testvérek a pénz behozatalát bejelentették a magyar hatóságoknak.

 

Egy hónapja tart az orosz-ukrán háború, azonban az egyik leggazdagabb üzletember, a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának tulajdonosa, Ihor Szurkisz csak egy hete nyilatkozott először a történtekről. Elmondta, hogy a klub folyamatos anyagi segítséget nyújt gyógyszervásárláshoz, műtétekhez civilek és katonák számára egyaránt. A humanitárius célokra továbbra is költeni fog, mert nem a pénzügyek érdeklik, hanem Ukrajna győzelme és honfitársai életének megmentése.

Ihor Szurkisz és testvére, Hrihorij már az orosz invázió harmadik napján, február 26-án elhagyta Ukrajnát, és közel hatmilliárd forinttal az autója csomagtartójában Magyarországra menekült.

Az Ukrayinska Pravda, azaz az „Ukrán Igazság” nevű lap számolt be arról, hogy olyan dokumentumok birtokába került, amelyek bizonyítják a menekülést.

Állítólag Szurkisz nem jelentett be készpénzt az ukrán vámon, de már a magyar határon már jelezte, összesen 17,6 millió dollár van náluk. A Dinamo elnöke egy körülbelül 700 ezer dolláros Maybach S650 páncélozott autóval és három utassal érkezett, a Hrihorij által vezetett Mercedesben négy utas ült.

A Szurkisz fivérek vagyonát néhány évvel ezelőtt 250 millió dollárra értékelte a Forbes.

Hrihorij az 1990-es években volt a Dinamo Kijev elnöke, 2002-ben megválasztották az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnökévé (ekkor adta át a Dinamónál betöltött pozícióját testvérének, Ihornak), gyakorlatilag neki köszönhető, hogy kapcsolatait és befolyását felhasználva sikerrel lobbizott a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságért.

( Predrag M.)