hirdetés

Nem sikerült a magyar hokisoknak a bravúr. A magyar jégkorong-válogatott ugyanis második helyen zárt a budapesti olimpiai selejtezőtornán, és így nem lesz ott a 2018-as pjongcsangi téli játékokon. A torna vasárnapi zárófordulójában gól nélküli döntetlent követően szétlövéssel kikapott az addig szintén százszázalékos lengyel csapattól. Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese végig nagyon szervezetten játszott, ám 65 perc alatt nem tudta eldönteni a mérkőzést a fegyelmezett lengyelek ellen. A büntetőknél a csapatkapitány, Vas Márton után Andrew Sarauer és Frank Banham is hibázott, míg a lengyelektől Krzysztof Zapala betalált.

 hoki 2 -MTI

A találkozót megelőzően 16 győzelem, 6 döntetlen és 29 vereség volt a magyar örökmérleg a lengyelekkel szemben. A tavalyi krakkói világbajnokságon 2-1-re nyertük, a győztes gólt akkor Szirányi Bence szerezte. A védő most nem léphetett a jégre, mivel pénteken megsérült a térde az észtek elleni mérkőzés hajrájában, s ez már figyelmeztető jel lehetett volna.

Litvánia és Észtország legyőzése után a lengyel és a magyar jégkorong-válogatott egymás között dönthette el a továbbjutást a Budapesten zajló jégkorong olimpiai selejtező harmadik fordulójában.

A mérkőzésre megtelt a Papp László Sportaréna, azonban a kezdés kicsit csúszott, ugyanis a bemelegítésnél eltört egy plexi, és azt ki kellett cserélni.

A kezdődobást az olimpiai bajnok tornász, Berki Krisztián végezte el. A mérkőzés nagy magyar rohamokkal indult, 30 másodperc után Sofron István kapott tökéletes indítást, de cseleivel nem tudta megzavarni Odrobny kapust, aki a jobb kapufánál lefektetett bottal védett. Két percen belül Kiss Dániel, majd Benk András is megtornásztatta a lengyel kapust, aztán a másik oldalon is kellett néhányszor védenie Rajna Andrásnak. Amíg a meccs eleje a mienk, a hajrá a lengyeleké volt, de gól nem született. Rajna és Odrobny is jól tartotta magát, a magyar csapat támadásaiban azonban nem volt meg a kellő átütőerő. A 26. percben Hári János előtt adódott lehetőség, majd Benk András és Sofron próbálkozott lövéssel, a hajrában pedig Frank Banham próbálkozott egy cseles, fordulatból leadott lövéssel, de a kaput sem találta el.

A zárófelvonás Kóger Dániel kimaradt helyzetével indult, majd négy perccel később Bartalis Istvánt kellett lesegítetni a jégről egy kőkemény ütközés után. A 48. percben a mindkét eddigi találkozón betaláló Galló Vilmos előtt adódott nagy helyzet: a palánkról furcsán visszapattanó lövés kapust és védőt egyaránt megzavart, ám Galló is meglepődött, így nem tudta az üres kapuba sodorni a korongot.

A következő percekben a vendégek vezettek veszélyes támadásokat, ám a magyar védelem remekül zárt. A hajrá kecsegtető lehetőséget hozott mindkét oldalon: Rajna emberhátrányban védett nagyot, majd Sofron lövését hárította a lengyel kapus. A magyar válogatott hatvan perc alatt 34 alkalommal lőtt kapura, míg a lengyel csapat 23-szor, ám maradt a gól nélküli döntetlen.

Az ötperces hosszabbításban emberelőnyhöz jutottak a magyarok, de több helyzetet is kihagytak, így a döntés a büntetőkre maradt, amelyben a vendégek voltak jobbak.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány az M4 Sportnak elmondta, nem kérhet ennél többet játékosaitól, akiknek még a hosszabbításban is volt helyzetük.

Fájó, hogy egy büntető döntött, nem mondhatom, hogy nem érdemeltünk győzelmet. Három meccsen egy gólt kaptunk rendes játékidőben, de ez sem volt elég – mondta a szakvezető.

 

(Forrás: Origo, MTI)