hirdetés

Vadkörtefát , 450 éveset fogadott örökbe az ismert Balázs Béla-díjas filmrendező Koltay Gábor és Kowa a Kowalsyk meg a Vega forntembere . A délegyházi vadkörtefa örökbefogadását  a település polgármesterének dr.Riebl Antalnak a kezdeményezésére vették a nevükre a Körtefa Védegylet tagjai egy ünnepség keretében, ahol kicsik és nagyok jót mulathattak.

 

A 450 éves vadkörtefa túlélt mindent. Látott a délegyházi legendás fa törököt, labancot, németet, oroszt végigélte az I-II világháborút és Trianont is. Sőt a villámcsapás sem bírt vele, ami 2014-ben sújtott le a fára.  A délegyi vadkörtefa, ami gyógyító erővel is bír ( a népi gyógyítók szerint gyomor és bélrendszeri panaszokra kitűnő )  azonban már lelkes támogatókat tudhat maga mögött. A Kowalsky meg a Vega zenekar frontembere Kowa és a neves Balázs Béla -díjas filmrendező Koltay Gábor, valamint délegyháza polgármestere és sokan mások mától közösen védik a fát. Koltay Gábor szerint már régóta készülnek erre.

Már korábban szerettük volna ezt megtenni. De most történt meg. Jobb később mint soha.  Ez a vadkörtefa egy jelkép. Az a nép, az a nemzet, amely nem ismeri a történelmét az sajnos elveszett. Nekünk délegyháziaknak fontos, hogy megismerjük a történelmünket.  Saját magunk lelki épüléséhez kell egy én tudat, egy becsületes nemzet tudat. Nekünk ez a vadkörtefa lesz.  Ha ez meg van, akkor a jelent is sokkal jobban becsüljük és erre építhetjük a jövőt. Amit már évek óta építünk. Ez a célunk -mondta a Körtefa Védegylet elnöke, Koltay Gábor az Esti Újságnak.

A vadkörtefát Kowa is védi immáron, aki 15 éve él Délegyházán családjával. A polgármester Riebl Antal és Koltay ötletéhez pedig azonnal csatlakozott a népszerű zenekar frontembere.

A városvezető a mai Körtefa Ünnepségen meghatódva mondta, hogy leteszik a hitet amellett, hogy megvédik a vadkörte fát.

Én már 50 éve ismerem a délegyházi vadkörtefát és annak legendáját. Én most tudtam meg itt  a rendezvényen, hogy már indult is egy mesekönyv írás, amihez mindenki hozzá írhat, aki úgy érzi, hogy részese akar lenni ennek a legendának, a mi délegyházi történelmünknek.  Ez a vadkörte fa mindent túl élt. A török igát, a világháborúkat, mindent még egy villámcsapást is. Ez a fa pedig mindezt csendben tűrte, nem panaszkodott. Remélem 50 év múlva a most itt lévő sok-sok kisgyerek is  ápolni és gondozni fogja a mi délegyházi vadkörtefánkat. –mondta Riebl Antal, polgármester.

A rendezvényen minden körtés volt. Az ingyen fagyi, a süti, és az üdítő is. Sőt még a gólyalábas művészektől azt is megtudhattuk, hogy Tell Vilmos nem almát, hanem igazából körtét lőtt le egy íjjal.