hirdetés

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsihadista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé – közölte a dpa és a Reuters hírügynökségi információk alapján. Persze a kalifátus akkor is jelentkezne, ha semmi közük nem lenne az esethez. De mivel Európa szívében történt az eset, van 14 halott így ez az IÁ-nak jó reklám.

A támadást az IÁ szerint a kalifátus egyik katonája hajtotta végre.

Persze az eddig közzétett videók alapján az elkövető nem volt egy profi katona és gyilkológép, szerencsére. A mozgása, a fegyver kezelése nagy rutinra nem vall, sőt némi túlzással egy ovis is jobban mozogna egy géppisztollyal és futna azzal.

Ráadásul a merénylő meg sem halt, így a szent halál sem jött össze, ami igen kínos, főleg, ha a kalifátus  tagja volt. Szóval itt valami nem igazán stimmel, de majd az osztrák hatóságok szépen kifogják ezt deríteni.

Hétfő este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított a bécsi ámokfutót, aki osztrák-észak-macedón állampolgárságú.

A merénylő négy embert – egy idősebb férfit és egy nőt, egy fiatal járókelőt és egy pincért, valamint egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Kiderült, hogy a bécsi terrortámadásokban több balkáni származású fiatal is részt vett, az osztrák rendőrök éppen egy ausztriai születésű, de albán ajkú merénylőt lőttek le hétfő este. Ennek a támadónak – akit Kujtim Fejzulainak hívnak – a szülei Észak-Macedóniából érkeztek Ausztriába, de van még legalább egy Koszovóból Bécsbe származott albán is a letartóztatottak között.

Utóbbiak száma a nap végére 14-re emelkedett, főleg a letartóztatott elkövető ismeretségi köréből – közölte esti sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer.

A tárcavezető szerint a gyanúsítottakat vizsgálati őrizetbe vették, az előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében. Úgy fogalmazott az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozva, hogy ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban Ausztriában.

Korábban arról tett említést, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni, továbbá, hogy már most világos utalások vannak arra, hogy a merénylő közel állt az Iszlám Államhoz.

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy, akinek köze lehetett a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár.

Mindhárman Ausztriában születtek – tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket. Kedd délután egyébként őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

A másodgenerációs muzulmánok fogékonysága a radikális tanokra Ausztriában talán még nagyobb, mint szüleik hazájában.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt, és korábban azt is bejelentették, hogy semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.

Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer ad majd helyzetértékelést.

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) pedig csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni – jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium egyébként közölte, hogy szerdától ismét folytatódhat a rendes tanítás.

Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

(nagy a)