hirdetés

XVI. Károly Gusztáv svéd király legidősebb nővére, Krisztina hercegnő komoly betegségben szenved. Leukémiás, és ezt most jelentette be a királyi ház.

krisztina-hercegnoA 73 éves Krisztina hercegnő krónikus leukémiában szenved – jelentette be a svéd királyi ház. Károly Gusztáv király legidősebb nővérének kezelése idén ősszel kezdődik, állapota pillanatnyilag relatíve jó, mondják orvosai. A királyi ház reméli, hogy Krisztina hercegnő minél hamarabb felépül a kezelések után, de addig arra kérik a nyilvánosságot, hogy ne zavarják a kezelésekkel kapcsolatos kérdésekkel családját.

A hercegnő sajnos már nem először kénytelen szembenézni ilyen komoly betegséggel, 2010-ben ugyanis mellrákot diagnosztizáltak nála. Három műtéten és kemoterápián esett át, akkor sikerült legyőznie a rákot.

A krónikus leukémia az egyik leggyakoribb típusa a fehérvérűségnek, többnyire időskorban alakul ki, hosszú évek alatt, gyakran úgy, hogy tünetei alig feltűnőek. A betegség valójában nem gyógyítható, csak karbantartható az újabb kezelésig. A túlélés mindig a betegség típusától függ, szerencsés esetben 20-25 év is lehet.

A hercegnő, akit Krisztina Magnusonként vagy Krisztina hercegnő Mrs. Magnusonként is ismernek, házassága miatt veszítette el királyi rangját, ugyanis rangon alul ment férjhez. Végül bátyja, a király felhatalmazta arra, hogy neve előtt viselhesse a hercegnői címet.

Krisztina hercegnőnek három fia van Carl Gustaf Victor, Tord Oscar Frederik és Victor Edmund Lennart.