hirdetés

Nem kémkedett a Jobbik meghurcolt ex-politikusa Kovács Béla az oroszoknak, mondta ki a bíróság nem jogerősen. Azonban költségvetési csalás miatt elmarasztalták az Unisó képviselőt. Az ügyészség feltehetőleg kevésbé elégedett az ítélettel. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a kémnek kikiáltott Kovács feltehetőleg az ellene folyt lejáratás miatt komoly kártérítési pereket fog indítani.

 

Kovács Béla volt jobbikos politikust felmentette a kémkedés vádja alól a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében. A törvényszék azonban költségvetési csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta az ex Jobbikost.
A bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy Kovács Bélát „az orosz külső hírszerző szolgálat, az SZRV szervezte be. Kovács egy Budapesten tartózkodó, diplomatafedésben dolgozó orosz hírszerzővel állt munkakapcsolatban”, és a bíró szerint Kovácsot arra kérték az oroszok, hogy az EU-ban szerzett tapasztalatait, véleményét ossza meg velük. „A bíró indoklásából kiderült, hogy Kovács csak olyan információkat osztott meg az oroszokkal, amelyek mindenki számára elérhetőek. De az oroszok nem is kérték arra, hogy titkokat szerezzen meg nekik.”
Véleményének kifejtésével az orosz érdekeket segítette – mondta a bíró, hozzátéve, hogy sem az EU, sem Magyarország érdekeit nem sértette ezzel.

Kovács Béla 2010-ben lett a Jobbik európai parlamenti képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2017-ben vádat emelt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, valamint költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt Kovács Béla, illetve költségvetési csalás miatt három társa ellen. Kovács Béla időközben kilépett a Jobbikból.

A vád lényege az volt, hogy a képviselő 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek. A költségvetési csalásra és hamis magánokiratok felhasználására vonatkozó, az Európai Csalás Elleni Hivatal) (OLAF) felvetése alapján kivizsgált ügyben a vád szerint a képviselő tettesként, három társa, három gyakornok bűnsegédként több mint 21 ezer euró (több mint 6 millió forint) vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlamentnek 2012-2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, az ügyész Kovács Bélára letöltendő fegyházbüntetést, a három megvádolt gyakornokra felfüggesztett szabadságvesztést kért.

(cst )