hirdetés

Bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség eltiltotta a botrányba keveredett Sepp Blatter FIFA-elnököt, valamint Michel Platini UEFA-elnököt a labdarúgással kapcsolatos tevékenységektől, a 2018-as orosz világbajnokság rendezői meghívták a sportvezetőket a játékokra.

platini-batter

A FIFA független etikai bizottsága a sportvezetőket nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, ám mindketten fellebbeztek, így álláspontja szerint minden eseményen legálisan részt vehetnek – mondta Vitalij Mutko orosz sportminiszter.

Hogyan fordulhat elő az, hogy egy olyan egykori kiváló játékos, mint Michel Platini, nem mehet futballeseményekre? Meghívjuk őket, ebben semmi problémát nem látok, hiszen mi leszünk a házigazdák – szögezte le Mutko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Blattert korábban „nagyon elismert személynek” nevezte, aki sokat tett a labdarúgás globális fejlődéséért, elősegítette az országok és népek közötti együttműködést, amiért szerinte meg kellene kapnia a Nobel-békedíjat.

Mint ismeretes, Blattert és Platinit azért tiltották el, mert Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Emellett egy másik szál is indult, amelyben a svájci ügyészség nyomoz. 2015 májusában letartóztattak Svájcban több FIFA-tisztviselőt, legalább 10 ellen terveznek vádat emelni. A nyomozás kiterjed a következő két vb, vagyis az orosz (2018) és a katari (2022) rendezési jogainak odaítélésnek körülményeire is.

Platini és Blatter büntetésének indoklásában „összeférhetetlenséget” és „hűtlen kezelést” említettek, és jelezték: a 2011-ben Blatter által Platininek utalt kifizetésnek „semmilyen jogalapja nem volt”. A 79 éves Blatter 1998 óta vezette a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen októberi eltiltásáig ő számított a február 26-ára kiírt FIFA-elnökválasztás esélyesének.