hirdetés

Az MTVA különös történelmet írt. Tiltakozó levelet írtak a szélsőjobbos nézeteket valló tévés ellen és az egyházi műsorok fura változása miatt a nagy világvallási vezetők. Így már nem Siklósi Beatrixhoz tartoznak a köztévében a vallási műsorok, miután Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója levette a szerkesztőt erről a területről, bár azért belemart az egyházi vezetőkbe mondván Siklósi ellen lejárató hadjárat  folyik.

 siklósi

A médiában nagy felzúdulás fogadta, hogy október 15-től Siklósi lett a köztévében a vallási, nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője. A kulisszák mögött az egyházak is beindultak. A tiltakozó levelet, amelyet október 21-i dátummal Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Heisler András, a Mazsihisz elnöke írt Szabó László Zsoltnak.

Az egyházi vezetők állítólag megdöbbenésüket fejezték ki, amiért csak a sajtóból értesültek arról, hogy jelentősen megváltozott az egyházi műsorok készítéséért felelős szerkesztőség státusza. Egyeztetésre még kísérlet sem történt.

Az egyházi vezetők azt is megírták: „Siklósi Beatrix szerkesztő úrhölgy személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására”. Kérték a vezérigazgatót, hogy a döntést és módosítást azonnal vonja vissza, a lehető legrövidebb időn belül kezdődjön egyeztetés az MTVA és az egyházak között.

Szabó László Zsolt egy hét múlva, október 27-én válaszolt. Azonban rögtön egyfajta támadásba lendült. Sajnálkozott, amiért az egyházi vezetők megismétlik a sajtóban megjelent, Siklósi Beatrixot támadó állításokat. A vezérigazgató oly annyira védelmébe vette, hogy kitért arra is, hogy Siklósi a közelmúltban átvehette Erdő Péter bíborostól Ferenc pápa apostoli áldását a Katolikus Karitász gyűjtőmunkájának támogatásáért. Szabó bízik abban, hogy kolléganőjét „valós érdemei és munkája alapján fogják megítélni”.

Az MTVA vezérigazgatója ezzel együtt engedett a nyomásnak: tájékoztatta az egyházakat, hogy önálló vallási főszerkesztőség felállítására tett javaslatot, annak vezetéséről és munkájáról pedig egyeztetni kíván. Siklósi Beatrix továbbra is főszerkesztő, de a „vallás” újabban nem szerepel feladatkörében.