hirdetés

Húsz évvel ezelőtt mentette fel a Los Angeles-i bíróság O. J. Simpsont, az egykori híres amerikaifutballjátékos-legendát és színészt a kettős gyilkosság vádja alól. A vád szerint 1994 júniusában a sportoló megölte exfeleségét, Nicole Brownt és annak barátját, Ronald Goldmant. Simpson végig tagadott, és bár a közvélemény a mai napig hisz bűnösségében, minden idők egyik leghíresebb és legnézettebb perében végül felmentették. Pechjére 2008-ban ugyancsak ezen a napon fegyveres rablás, emberrablás és bűnszövetkezés vádjával azonban elítélték, és jelenleg is börtönbüntetését tölti. Két év múlva szabadulhat csak legjobb esetben a legenda. 

OJ Simpson

 

Bár a neves amerikaifutball-legenda és színész börtönben van, mégsem az elhíresült kettős gyilkosság miatt került oda. Mint ismeretes, 199.-ben a sztár exfeleségét és annak szeretőjét holtan találták. Mindenki a futballista-színészre gondolt, le is tartóztatták, de elítélni nem tudták O. J. Simpsont. Így Simpson-ügyét az elmúlt évszázad három legnagyobb port kavaró bírósági pere között tartják számon.

Ehhez hasonló érdeklődést csak az 1920-as években Nicola Sacco és Bartolomeo Vanzetti elleni bűnvádi eljárás, illetve az évszázad perének tartott tárgyalássorozat, Charles A. Lindbergh gyermekének elrablása váltott ki.

Orenthal James Simpson  minden idők egyik legjobb futójátékosaként (running back) vonult be az amerikaifutball-történelembe.

1967-ben, a Dragnet 1967 krimisorozatban debütált színészként, később olyan nagyjátékfilmekben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mint a Pokoli torony (1974), a Lángoló kereszt (1974), a Cassandra-átjáró (1976), a Földi űrutazás (1978) és a Csupasz pisztoly-trilógia.

Második házasságát Nicole Brownnal kötötte, vele 7 évig élt együtt. Az O. J. Simpson bűnösségében hívők szerint a sztárfocista nem tudta megbocsátani az asszonynak, hogy elhagyta. Igaz, az esküdtszék felmentette őt, a közvélemény még mindig úgy tartja, O. J. volt a kettős gyilkosság elkövetője. Szemtanúk ugyan nem akadtak, de a helyszíni bizonyítékok Simpson bűnösségét támasztották alá. Ráadásul saját magát is gyanúba keverve nem adta fel magát, hanem bepattant fehér Ford Bronco típusú kocsijába, és menekült.

A rendőrségi üldözést a nagy amerikai televíziós csatornák – az ABC, a CBS, a CNN és az NBC – élőben közvetítették, a valóságos valóságshow százmillió embert ültetett le a képernyők elé. Az NBC még a New York Knicks–Houston Rockets NBA-döntőről is elkapcsolt emiatt. Simpsont végül elkapták, és 1995. január 24-én megkezdődhetett a 134 napig tartó per.

Az őrületes felhajtás miatt félő volt, hogy nem lehet kiegyensúlyozott ítéletet hozni. A vád végül a koronatanún bukott meg, Mark Fuhrman detektív – aki a helyszínen az áldozatok és O. J. vérét egyaránt azonosította – egy nyilvánosságra hozott hangfelvételen rasszista jellegű mondatokat tett. Ezek után talán nem volt meglepetés, hogy 1995. október 3-án a tíz nőből és két férfiból, kilenc fekete és három fehér bőrű tagból álló esküdtszék négyórás tanácskozás után úgy döntött, hogy felmenti Simpsont.

Simpson a felmentés ellenére anyagilag tönkrement, a perköltség 6 millió dollárra rúgott, ráadásul az áldozatok szülei által indított 1997-es polgári perben 45 millió dolláros kártérítésre ítélték a közös gyerekek és a két család javára.

2006-ban Ha én tettem volna címmel írt könyvet arról, hogyan gyilkolta volna meg volt feleségét és annak barátját. Az első napon, amikor találkoztam a szerkesztővel, elmondtam, hogy nem én tettem. Nincs mit bevallanom, és ez a könyv nem azért készült, hogy meggyónjam a tetteimet – mondta O. J. Simpson.

Később azt nyilatkozta, csak azért írta meg a művet, mert az érte kapott pénzt a számlái kifizetésére fordította.

A börtönt azonban nem kerülhette el: 2007 szeptemberében Las Vegasban fegyveres rablás, emberrablás, bűnszövetkezés vádjával letartóztatták. 2008. október 3-án (azaz napra pontosan hét éve) elítélték, és bár fellebbezett, 2008 decemberében jogerősen 33 évnyi börtönt kapott.