hirdetés

A The Washington Post iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ítéletét meghozták Iránban, de egyelőre nem ismertették. A tudósító, Jason Rezaian ügyvédje és az amerikai napilap is tagadta a kémkedés vádját.

Jason Rezaian

Meghozták az ítélet Jason Rezaian, a The Washington Post kémkedéssel vádolt iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ügyében – közölte az iráni fővárosban a bíróság, ám az ítélet tartalmát nem ismertették.

Martin Baron, az amerikai napilap felelős szerkesztője rejtélyesnek és homályosnak nevezte a verdiktet. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a részletekre várnak, de sürgette, hogy ejtsék a vádakat.

A 39 éves Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok áprilisban közölték, hogy kémkedéssel vádolják őket. Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték.

A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat. Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke korábban célzott arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik, ám az iráni kormány kizárta ezt.