hirdetés

Meglepő bejelentést tett az olimpikon. Los Angeles női diszkoszvető bajnoka, a holland Ria Stalman beismerte, hogy végigdoppingolta az olimpiát megelőző éveket. Mivel az olimpia után visszavonult, lényegében doppingolva jutott ki az olimpiára. Hogy a beismerő interjú után visszaveszik-e a holland olimpikon érmét, egyelőre nem tudni.

Ria_Stalman_1982

Nehéz az atléták élete. Főleg, ha az ember olimpián akar részt venni, akkor sok sok mindenre képes. Persze nem a doppingra gondoltunk mi, Ria Stalman azonban az ördöggel is cimborált, csak hogy ott lehessen az ötkarikás játékokon. 32 évig bírta csendben.

Karrierem utolsó két és fél évében kis dózisban használtam anabolikus szteroidokat, 5-10 milligrammot naponta – mondta a 64 éves nehézatléta.

Ez akkor is tiltott volt, de rizikó nélkül csinálhattam az edzések során, mivel akkor nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések – mondta a holland olimpikon.

Stalman 65,36 méteres dobással győzött Los Angelesben, fél méterrel megelőzve az ezüstérmes amerikai Leslie Denizt és közel két méterrel túlszárnyalva a harmadikként végzett román Florenta Craciunescut. Nem sokkal az ötkarikás játékok után visszavonult, és 1984-ben az év sportemberének választották Hollandiában. Az egykori diszkoszvető szerint azért nyúlt tiltott szerekhez, mert rájött, hogy nem tud versenyezni a sokkal erősebb kelet-európai riválisokkal.

Ki akartam jutni az olimpiára. Az egyéni csúcsom 56 méter volt. A bemelegítéskor sétálgattam a kétajtós szekrények között, akik 15 méterrel elvertek. Azt kérdeztem magamtól, mit tehetnék, hogy legyőzzem őket az olimpián. Arra gondoltam, ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz hozzájuk. Ezt tettem – mondta Stalman.