hirdetés

Ismét olcsón megúszta a felelőségre vonást és a büntetőfékezést a TV2 műcelebje az FTC egykori vezérigazgatója Berki Krisztián. A bíróság nem jogerős döntése alapján ma mondhatni lehet keménykedni és fékezgetni egy busz előtt, hogy megmutassuk milyen kemény fasza csávók vagyunk. Berki tettéért csupán felfüggesztett börtönbüntetést és 625 ezer forintos pénzbüntetést kapott. Bár tény két évre be is vonták a jogsiját.

 

Úgy tűnik ma Magyarországon, ha műcelebo vagy csak, akkor is meg lehet úszni olyan ügyeket komolyabb ejnye bejnye mellett, mint például a büntetőfékezés. Azaz a drága luxus bérautókkal lehet keménykedni, játszani az eszünket, mutatni az inkjekcióval felfújt izmainkat főleg ha maffia flashe is van az embernek, bár az igazi maffia közelébe életébe nem kerülhet soha még egy Berki se. De ez a Krisztián ügyes gyerek főleg a hatóságoknál, mindent megúsz, van az így, legyen ez adócsalás vagy büntetőfékezés. Vannak véletlenek, sűrűn is tudjuk. Azonban ezen eljárások az emberek igazságszolgáltatásba vetet hitét bizony keményen amortizálják.

Azt már korábban a vádiratból tudni lehetett, hogy Berki Krisztián előtt haladt a 34-es busz, ami nem állt meg a Pünkösdfürdő utcai megállóhoz érve, hanem csak lassított, mert nem volt le- és felszálló utas.

A médiaceleb a záróvonal és az előzni tilos jelzés ellenére meg akarta előzni a buszt a Bentley-vel, de mivel nem járt sikerrel, ezért vissza kellett sorolnia. Ekkor a buszsofőr és a volt sportoló egymásra dudált. Ezt követően Berki a megengedett sebesség túllépésével megelőzte a buszt, majd visszatért elé, és intenzív fékezésbe kezdett, aztán az út közepén megállt a jármű előtt.

A buszsofőr a fékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. A buszban 2 és fél millió, a luxusautóban pedig mintegy 14 millió forintos kár keletkezett. Az ügyészség két és fél év börtönt kért Berkire – beismerés esetén – közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás miatt.

Berki az egész büntetőeljárás során tagadta a bűnösségét, és azt állította, hogy nem büntetőfékezett, hanem csak lassított. Elmondása szerint egy házat mentek megnézni a feleségével egy közeli lakóparkhoz, és épp előzött, amikor szólt neki a párja, hogy megérkeztek. Állítása szerint, amikor visszasorolt, akkor látta, hogy zárva van a kapu. Ezt követően be akart kanyarodni a szervizútra, de ott egy nagy pocsolyát látott és elbizonytalanodott.

Láttam a tükörben, hogy közben egyre jobban közeledik a busz, nem lassít, nem fékez, nem csökken a sebessége, majd pedig hirtelen belénk jön – mondta még a tegnapi tárgyaláson Berki.

A celeb azt elismerte, hogy gyorsabban ment a megengedettnél, de azt tagadta, hogy intenzíven fékezett volna. Szerinte nem szimpatizált vele a sofőr és agresszíven vezetett.

A buszsofőr ellenben azt állította, hogy Berki nagyobb sebességgel megelőzte, majd bevágott elé, és indokolatlanul intenzíven fékezett előtte. A szakértő egyértelműen megállapította, hogy a celeb nem lassítva, hanem intenzíven fékezett a busz előtt.

Berki Krisztián fehér ingben és sötét nadrágban érkezett a bíróságra. Amikor meglátta a rá várakozó fotósok hadát az épület előtt, akkor elszaladt hátra. Később persze nem kerülhette el a sorsát, és kénytelen volt átkelni a kamerák és fotósok közt, amikor behívták a tárgyalóba.

Puchard Tamás ügyész a perbeszédében elmondta, teljesen egyértelmű, hogy a buszsofőr nem teremtett olyan helyzetet, amivel veszélyeztette volna a vádlott testi épségét, a kamerafelvételek pedig egyértelműen bizonyítják, hogy Berki indokolatlanul vészfékezett a busz előtt. És mivel többször is járt korábban a helyszínen a vádlott, az a védekezés sem életszerű, hogy a terheltnek hirtelen kellett a megállás mellett döntenie. Mint mondta, semmilyen indoka nem volt Berkinek arra, hogy megálljon, ezért csak szándékosan állhatott meg a busz előtt.

Az ügyész elmondta még, hogy a buszsofőr azt alkalmazta, amit ilyenkor kell, mert egy esetleges vészfékezéssel veszélyeztette volna az utasok testi épségét. Álláspontja szerint olyan kevés ideje volt arra, hogy elhárítsa a balesetet, hogy esetében még sértetti közrehatásról sem beszélhetünk. Szerinte Berkit nem érte váratlanul az ütközés, hiszen az ütközést követően egyből kiugrott a kocsijából, hogy számon kérje a buszvezetőt.

Az ügyész szerint súlyosító körülményként kell értékelni, hogy Berki több szabálysértést is elkövetett az eset során. Enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott jelenleg büntetlen előéletű, és kiskorú gyermekről gondoskodik. Perbeszéde végén a letöltendő börtön mellett azt kérte, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el Berkit a közúti vezetéstől és a közügyektől is.

(Csákány T.)