hirdetés

Negyven éve jelent meg 1977. március 18-án – a The Idiot a népszerű  Iggy Pop előadásában. Az album valójában egy “berlini Bowie-album” .

 

iggy popA dalok mindegyikét David Bowie-val közösen írták, már alig van nyoma a The Stooges stílusának. ASister Midnight című dal először Bowie 1976-os Station to Station turnéján hangzott el, ezt a dalt Red Money címmel Bowie felvette a Lodger című lemezére, a China Girl című dal meg a Let’s Dance című Bowie-lemez slágere lett. Életük ezekben az években annyira összekapcsolódott, hogy Iggy és Bowie néhány évig együtt laktak Berlinben, ráadásul Bowie szintisként turnéra is ment Iggy-vel.

A kritikusok nagy része a legfontosabb Iggy-albumnak tartja, a másik része a még ugyanebben az évben, szintén Bowie segítségével készült Lust for Life-ra esküszik.

A lemez popkultúrára gyakorolt hatása is jelentős. A Nightclubbing című szám a Trainspottingból (mármint a 20 évvel ezelőttiből) lehet ismerős (ahogyan az említett Lust for Life címadó dala is), a Funtime-ot többek közt a Blondie, Boy George és az REM is játszotta. A lemezt olyanok emlegetik-emlegették hatásként, mint többek közt a Joy Diviison, a Nine Inch Nails, a Siouxsie and The Banshees vagy a Depeche Mode.

Ez a lemez pörgött a Joy Division-énekes, Ian Curtis lemezjátszóján, amikor 1980. május 18-án felakasztotta magát.