hirdetés

Gyanúsítottként hallgatták ki a nyírmacai polgármestert. Tanúként pedig hat helyi politikus is kapott meghívót a rendőrségre , mert hűtlen kezelés gyanúja merült fel. Kálmán Béla szerint már vége a nyomozásnak és ügy sincs csak félreértésről van szó.

 

A nyírbátori rendőrkapitányságon hat mostani, illetve korábbi nyírmadai önkormányzati képviselőt hallgattak meg tanúként. A polgármester már rosszabbul járt, ő gyanúsítottként lett meghallgatva. Állítólag a jegyző is pórul járt, mert a település polgármesterének és jegyzőjének életbiztosításával kapcsolatban merült fel a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja.

A várostestülete még 2014-ben kötött ötéves lejárattal biztosítást dr. Horváth Andrea jegyző és Kálmán Béla független polgármester számára, havi harminc-, illetve húszezer forint értékben. Összesen közel ötmilliót hozott volna Nyírmada konyhájára a két kötvény, ám egy hónappal a kifizetés előtt – több helybéli elmondása szerint – a polgármester és a jegyző módosító levelet küldött a biztosítónak, amiben két másik bankszámlaszámot adtak meg a nyírmadai helyett. Ez okozhatott zűrt, mert erről már nem szavaztatták meg a testületet, így arra gyanakodnak a településen, hogy a két érintett valószínűleg a saját számlaszámát adta meg. A pénzt mindenesetre a rendőrség lefoglalta és így nem jutott el sem a városhoz, sem másokhoz. Ezért aztán Nyírmada első embere és a törvényesség helyi őre újabb levelet írt a társaságnak, ebben a fogalmazványban a város számlaszámának visszaállítást szerették volna elérni.

Az eset és a nyírbátori tanúmeghallgatások megdöbbentették a nyírmadaiakat.

Kálmán Béla és dr. Horváth Andrea elsimerte, hogy gyanúsítottként hallgatták ki őket a nyírbátori rendőrkapitányságon.

A polgármester szerint a nyomozás „gyakorlatilag lezárult”.

A megyei rendőr-főkapitányság szerint azonban még folyamatban van a bűntető eljárás.

Kálmán Béla a Magyar Hangnak azt mondta, hogy „adminisztratív hiba” miatt került sor a gyanúsításukra, ezért kerültek a papírokra az önkormányzat számlaszáma helyett a magánszámlák. Magyarázatként azt fűzte hozzá, hogy az egyébként harmadik alkalommal, ugyanannál a biztosítónál kötött szerződésnél az keveredett össze, hogy míg eredetileg a haláleseti kedvezményezettjei a hozzátartozók, a lejárati kedvezményezettje pedig az önkormányzat lett volna a kötvénynek, ám ahogy a polgármester fogalmaz: „a lejárat után állítódott ki véletlenül ez a valami az új megkötése kapcsán”.

Szakértők szerint szinte kizárt az ilyen típusú adminisztrációs hiba, amivel magyarázzák az esetet a nyírmacai érintettek, mivel nemcsak hogy több kézen futnak át a véglegesítés előtt ezek a papírok, de gép is ellenőrzi az adatokat.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy maga az érintett biztosító tett feljelentést a nyírmadai ügyben.

Kálmán Béla nem titkolta egy nyilatkozatában, hogy az eset az ő hibája is, hogy mindennek nem nézett utána, elmondása szerint ezért volt szükség arra, hogy már a következő költségvetés készítésekor írásban keressék meg a biztosítót az ügyben, hogy „hol a pénz”. A polgármester és a jegyző szerint senkit nem ért kár, Nyírmada hamarosan megkapja a korábban a rendőrség által lefoglalt összeget.

( cst )