hirdetés

Gyászoló Forma-1
2015-07-18 11:44

A Forma 1-es száguldó cirkusz elvesztett egy jó pilótát, egy jó embert. Elhunyt a hosszú hónapok óta kómában lévő Jules Bianchi. A fiatal és tehetséges versenyzőnek szinte az egész családja autósportoló volt. Jules mindene volt a versenyzés. Philippe Bianchi a versenyző édesapja nemrég a France Infonak adott őszinte vallomásában elmondta, gyereke nem tudott volna mit kezdeni a Forma-1 nélkül.

julies binachi

Megrendítő de Jules egy napon azt mondta nekünk, hogyha Michael Schumacheréhez hasonló balesete lenne és mozgássérültté válna, nagyon nehezen élné meg. Mert a versenyzés volt az élete – mondta Philippe Bianchi.

Jules nagybátyja is autóbalesetben vesztette életét, ő is versenyző volt. 34 évesen egy baleset következtében halt meg Le Mans-ban.

Jules Bianchi 1989 augusztus harmadikán született Nizzában, egy milánói gyökerekkel rendelkező családban. Nagyapja, Mauro az 1960-as években a Formula-3 kiemelkedő alakja volt az Alpine-Renault pilótájaként. Nagybátyja, Lucien szintén az 1960-as években 17-szer állt rajthoz Forma-1-es futamon, valamint 1968-ban megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt Pedro Rodriguez oldalán egy Ford GT40-nel. Egy évvel később a Circuit de la Sarthe versenypályán egy tesztnapon hunyt el, mielőtt kockára tehette volna címét. Korlátnak ütközött, autója kigyulladt és életét már nem tudták megmenteni.

Édesapja, Philippe – aki fia balesete után rendszeresen számolt be a fejleményekről – éveken át hordta gokartozni a fiát előbb Antibes, majd később Brignoles városának pályájára. Már fiatalon találkozhatott Michael Schumacherrel Monacoban.

2009-ben felfedezték őt a Ferrari Akadémia vezetői, abban az évben, amikor Formula-3-as világbajnok lett 6 pole pozícióval. 2010-ben a GP2-ben folytatta karrierjét, mielőtt 2012-ben csatlakozott a Tech 1 Racinghez a World Series by Renault autóverseny-sorozatban.

Valamivel több, mint három évvel első Forma-1-es megkeresése után 2013-ban leigazolta a Marussia és második futamán Malajziában máris a 13. helyen ért célba. 2014. május 25-én ő szerezte az istálló első pontjait, miután kilencedik lett a Monacói Nagydíjon. Ugyanott, ahol Lucien Bianchi életében egyszer dobogóra állhatott 1968-ban.

Három nappal a Japán Nagydíjt megelőzően Jules elmondta, úgy érzi, készen áll, hogy egy Ferrarit vezessen az F1-ben.