hirdetés

Közeledik a Földhöz és hamarosan becsapódik egy néhány méter átmérőjű űrszemét, amely november 13-án fog becsapódni. A szakértők szerint aggodalomra semmi ok, mert az  Indiai-óceán fölött éri el a Földet a szemét, s kis mérete miatt várhatóan még a légkörben elég.

 űrszemét

Egy kisebb méretű, mesterséges objektum ütközik bolygónknak november 13-án, de pánikra semmi ok. Kis mérete miatt ugyanis még a légkörben el fog égni az űrszemét a szakértők szerint.

A NASA illetékesei szerint az űrtárgy nagy része el fog égni és csak apróbb darabok kerülhetnek az óceánba, amit feltehetőleg jól be is fognak gyűjteni egyéb vizsgálatokra.

A kutatók mérései szerint a WT1190F névre keresztelt tárgy átmérője mindössze 1-2 méter, és a jelek szerint az Indiai-óceán felett lép be a légkörbe. Egy mesterséges tárgyról – például egy korábbi hajtómű vagy rakéta darabjáról – lehet szó, amely valószínűleg egy korábbi űrprogram keretében kerülhetett az űrbe. A szakértők szerint az is lehet, hogy az Apollo-programban részt vett egyik alkatrészről van szó, ami nem most volt. A NASA az 1970-es években futtatta ezen űrkutatási programjait.  A Hawaii Egyetem teleszkópja fotót is készített az űrszemétről, ami egy jól látható csíkszerű valami.