hirdetés

A miniszterelnök a Facebookon megjelent videójában beszélt arról, hogy a kormány a mai ülésén a koronavírus okozta gazdasági kérdésekkel foglalkozott. Orbán Viktor 5 konkrét intézkedést jelentett be, melyek egy része az adósoknak jelent nagyon fontos könnyítést (és várható volt az MNB javaslatai alapján), másik része pedig célzott intézkedéssorozat a járvány által leginkább sújtott ágazatok számára azaz az adóterhek mérséklését is bevetette a kormány.

Orbán Viktor rendkívüli Facebook videós bejelentkezését azzal kezdte, hogy a kormányülés szünetében tesz bejelentést, és ezen a kormányülésen fontos, húsbavágó döntéseket hozott a kormány.

Ez a hetedik nap, a veszélyhelyzet kihirdetése óta megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben. Az egészségügyi intézkedésekről folyamatosan tájékoztatunk és ezután is így lesz ez. Az operatív törzs, az akciócsoportok és a járványügyi szervek 24 órában dolgoznak, döntenek és tájékoztatnak – fejtette ki.

Orbán előrebocsátotta, hogy ezek csak az első és legsürgetőbb lépések, amelyet újabbak követnek.

Számíthatnak rá szinte minden nap, hogy a gazdaság újraindítása érdekében számos, újabb döntés születik majd – vetítette előre a miniszterelnök.

A konkrét lépések

Az első döntésünk, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások, mindenki esetében, a mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük. (Vagyis a kormány megfogadta az MNB javaslatait.)

Másodszor: a rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek. (Szó szerint ezt mondta a miniszterelnök, itt feltételezhetően lejáratra utalt – a szerk.)

A holnaptól felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximáljuk.

Negyedszer: a gazdaságunk néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd, velük folyamatosan egyeztettek, az első javaslatok meg is érkeztek. Ilyen súlyos gondokkal küzd a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is. Ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét elengedjük, június 30-ig. Ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedjük június 30-ig.

Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet ma közzéteszi a kormány, a részletszabályokat holnap ismerheti meg mindenki – zárta 5 perces beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.