hirdetés

Fordulat. Nem bujkál tovább. A nagy szivárogtató, a Wikileaks alapítója, Julian Assange felajánlotta, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, ha Barack Obama megkegyelmez informátorának, Chelsea Manningnek. Ezt Assange ügyvédje is megerősítette a CNN-nek.
assange-3Feltehetőleg megunta Assange a bujkálást és azt, hogy tulajdonképpen most is börtönben van , ha úgy vesszük, az ecuadori követségen, hisz onnan ki nem mehet az utcára. Ez a pszichés jelenség, hogy fel akarja adni magát a Wikileaks alapítója, mondhatni természetes egy szökésben lévő és igen keresett személynél.

A Wikileaks Twitter-oldalán lévő bejegyzésben az áll, hogy Assange annak ellenére hajlandó amerikai börtönbe menni, hogy szerinte ez egyértelműen törvénytelen. Az amerikai igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot Assange-tól.
Chelsea Manninget 35 évi szabadságvesztésre ítélték 2013-ban, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot. A 28 éves informátor, aki korábban katonaként szolgált Irakban, tavalyelőtt változtatta meg nevét Bradleyről Chelsea-re, a washingtoni katonai fellebbviteli bíróság pedig nőként ismerte el.

Assange jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás, amit elutasít, és úgy véli, ha elfognák, a svéd hatóságok kiadnák őt az Egyesült Államoknak, ahol halálra ítélnék a titkos iratok kiszivárogtatása miatt.

(Fotó: abcnews)