hirdetés

Hasnyálka győzött. Esterházyt pedig elvitte. Utolsó előtti kötetében az író még megteremtette az őt bekerítő, riogató betegség figuráját, a gyilkos szerepét osztotta rá. Sajnos így is lett. Csütörtökön, a délutáni órákban meghalt Esterházy Péter író.

esterházy péter

Mondhatni egy egész ország drukkolt a gyógyulásáért, amikor 2015 őszén, a göteborgi könyvfesztivál alkalmából, a magyar szereplés körüli egyéb botrányok zajában, mintegy mellékesen megnevezte a betegségét.

Esterházy Péter 1950-ben született Budapesten. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban, 1974-ben diplomát szerzett az ELTE matematika szakán. 1978-ig a Kohó- és Gépipari minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott – áll az Írólap.hu-n olvasható életrajzában. A hetvenes évek végétől szabadfoglalkozású író volt.

Nádas Péter szavaival: „[Esterházy] tevékenysége a legnagyszerűbb nyelvkritikai tevékenység, amit a magyar nyelvvel kapcsolatban valaha is elvégeztek. A hülyeség változatait beemelte az irodalmi nyelvbe, megnemesítette, és egyben nevetségessé is tette. Többé nem volt használható. Amit Esterházy elvett egy nemzedék nyelvéből, azt földúsítva visszaadta ugyanannak a nemzedéknek. Egy nemzedék kezdett el esterházyul beszélni, és elkezdte esterházyul kinevetni a rendszert.”

 

(Fotó: archív)