hirdetés

Újabb díjat söpört be Nemes Jeles László első filmje. A Saul fia elnyerte a francia Francois Chalais-díjat is a 68. cannes-i filmfesztiválon, ahol előzőleg megkapta a nemzetközi kritikusok díját.

saul fia

Francois Chalais-díjat egy héttagú francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri – amelynek idei elnöke Yves Boisset francia filmrendező – ítéli oda minden évben egy aktualitása miatt is fontos filmnek.

A díjat Nemes Jeles László rendező és Röhrig Géza, a film főszereplője a cannes-i Grand Hotel-ben vette át. Néhány órával korábban a film megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is.

Az indoklás szerint az egyedülálló rendezés, és egy mai is aktuális barbarizmus kapcsán a különlegesen humanista látásmódja miatt találta kiemelkedőnek az alkotást a zsűri.

A Saul fia kétségkívül az egyik legegyedibb, legmélyebb alkotás holokauszt-témában. Egyetlen szereplő vezeti végig a film nézőjét a haláltábor fojtogató bűzén és mocskán, ő tolmácsolja szavak nélkül a halálraítéltek közönyét, és a tábor mindennapi abszurditását. Nemes Jeles László filmje kikerül minden konvenvciót, és kompromisszum nélkül szembesít az emberiség történelmének legnagyobb szégyenfoltjával.

A Cannes-i nagydíjakat vasárnap este adják át.