hirdetés

Rekordáron kelhet el, akár 300 millió forintért John Lennon elkallódott, majd fél évszázad után megkerült, Gibson márkájú gitárja novemberben egy hollywoodi árverésen. 1963-ban veszett el, amikor a Beatles a Finsbury Park karácsonyi műsorában lépett fel.

John Lenon Gibson

 

Az aukciót szervező Julien’s aukciósház tulajdonosa, Darren Julien elmondta: nem lepődne meg, ha a hosszú időre elkallódott, kalandos sorsú hangszer leütési ára rekordot döntene és túlszárnyalná a 965 ezer dollárért (267 millió forint) 2013-ban elkelt Bob Dylan-gitár árát.

A jumbo J-160E Gibson akusztikus gitárt Lennon Liverpoolban vásárolta. Előzetes becslések szerint a november 6-ra tervezett, rock’n’roll relikviákat kínáló árverésen 600-800 ezer dollárért kelhet el.

“John Lennon relikviái nem szerepelnek túl gyakran árveréseken, mert mindenki inkább meg akarja tartani azokat. Ez az egyik kedvenc gitárja volt, egyszer arról beszélt, örülne, ha még meglenne” – idézte fel Julien.

A Gibson 1963-ban veszett el, amikor a Beatles a Finsbury Park karácsonyi műsorában lépett fel. A gitár ötven évvel később kerül elő, miután egy gyűjtő, John McCaw felfedezte egy amerikai használtcikk-kereskedésben. A hangszer eredetiségét Andy Babiuk igazolta, aki a Beatles által használt hangszerek szakértőjének számít. A gitárt a sorozatszáma, valamint archív fotók, videók segítségével sikerült azonosítani.

Babiuk szerint Lennon ezen a gitáron játszott a Love Me Do című Beatles-szám stúdiófelvételén, de koncerteken is fellépett vele.

 

MTI