hirdetés

Elhunyt az ismert ügyvéd, Bárándy György, aki rengeteg nagy perben szerepelt, s aki a jog egyik nagy tudója volt. Fia igazságügyi miniszterként is ténykedett, egyik fiú unokája pedig országgyűlési képviselő. A neves  ügyvédről kevesen tudták,hogy még az ÁVH is bebörtönözte anno.

 bárándy györgy

Bárándy György Törökszentmiklóson 1919. szeptember 23-án született. Az egriÉrseki Jogi Akadémián végezte jogi tanulmányait, majd 1941-ben szerezte meg a doktori fokozatot Kolozsváron. 1951-ben az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) letartóztatta és Kistarcsára internálta. Azért tartóztatták le, mert emigrált az országból, egy rövid ideig Salzburgban élt, de édesanyjára és nagyanyjára hivatkozva megzsarolták, ezért visszatért. 1953-ban szabadult, de ügyvédként csak 1956-tól kezdhetett el újra dolgozni.

Magyarország egyik legismertebb védőügyvédje lett, aki több jelentős élet elleni és gazdasági ügyben látott el sikeres védelmet
Legemlékezetesebb ügyének a karácsondi gyilkosságot tartotta egy 2009-es interjújában.

 

A vádlottra háromszor mondtak ki halálos ítéletet, ám valamiért mindig új tárgyalást rendeltek el. A legfőbb bizonyíték egy feltűnő színű, vérfoltos nadrág volt. A tanúk állították, hogy abban látták a vádlottat. Az utolsó, a negyedik alkalommal eszembe jutott, ami addig senkinek, hogy próbálja fel a nadrágot. A börtönben jó húsz kilót fogyott férfinak a térdéig sem ment fel a nadrág. Így negyedszerre felmentették.- mondta évekkel ezelött Bárándy György.

Emellett több híres ügye is volt pályafutása alatt. Ilyen volt a zuglói nyilasper, amelyben Kröszl Vilmost, a XIV. kerületi nyilasház vezetőjét védte, aki 560 zsidó ember meggyilkolásában vett részt.  Az ügyvédi kamara Eötvös-díjával 1992-ben, a Köztársasági Érdemrend lovagfokozatával 1999-ben tüntették ki. De talán élete egyik legnagyobb ajándéka az volt Bárándy Györgynek, hogy kis dédunokáját is láthatta, játszhatott vele és ölelgethette is.