hirdetés

Elhunyt Piton professzor
2016-01-14 16:17

Alan Rickman 69 éves korában, rákos megbetegedés következtében hunyt el Londonban, a hírt a család is megerősítette a The Guardiannek. A nagy sikerű színész az angol film és színházi élet elmúlt évtizedeinek egyik óriása volt, emlékezetes alakítása volt az Igazából szerelemben, a Die Hardban, illetve ő alakította a Harry Potter-filmsorozat Piton professzorát is.

Alan Rickman

 

Rickman 1946. február 21-én született Londonban, apját korán elveszítette. Gyerekkorában már nagyon érdekelte a színészet, azonban grafikusi pályára szegődött. Huszonhat évesen elnyerte a brit királyi drámaösztöndíjat, ezt követően eltántoríthatatlanul a színészi pálya mellett kötelezte el magát, tagja lett a Royal Shakespeare Companynak is, színházi alakítására egyre többen felfigyeltek. Első, világszerte ismert alakítása a Bruce Willis ellen küzdő főgonosz volt a Die Hardban, ezt követően sorra kapta a nagyobb filmes szerepeket.

Első nagy elismerését a Robin Hood – A tolvajok fejedelme gonoszának, a nothinghami bíró alakításáért nyerte el, a legjobb mellékszereplőnek választotta a Brit Filmakadémia. Később Emmy- és Golden Globe-díjat nyert a Raszputyin főszerepéért 1996-ban. 2001-ben mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve című nagy sikerű filmadaptációt, ahol a sokáig ellenszenves, a történet végkifejletében azonban végtelenül önfeláldozó és hűséges Piton professzor karakterét alakíthatta – éveken keresztül.

Rickman a drámaoktatásból is kivette részét, 2003-tól a brit Királyi Drámaművészeti Akadémia alelnöke volt.