hirdetés

Baj van több városban is és van, ahol némi lélegzetvételnyi időt ad a koronavírus. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett 41. heti szennyvízvizsgálatok alapján Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban csökkent a koronavírus örökítő anyagának mennyisége, van azonban ahol nőtt Debrecenben és Nyíregyházán.

 

Mint ismeretes, a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés nagyjából 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – emlékeztetett az NNK. Ezek alapján két helyen emelkedhet a fertőzöttek száma, méghozzá két kelet-magyarországi nagyvárosban: Debrecenben és Nyíregyházán.

A koronavírus-járvány Magyarországon elsősorban a fővárost és Pest megyét érintette, viszont az őszi hullámban számos megbetegedést regisztráltak az ország keleti felén található megyékben, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben. Előbbiben már meghaladta, utóbbi kettőben csak közelíti a kétezer főt a járvány kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma.

A szennyvízmintákban előrejelzett tendenciák alapján pedig nem is nagyon fog lassulni ez a folyamat a két megye székhelyén, de Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyében is stagnál a járvány. Ami jó hír, hogy több helyen csökkenést tapasztaltak a szennyvízmintákban, mely azt vetíti előre, hogy ezeken a helyeken valamelyest csökkenni fog a fertőzöttek számának növekedésének üteme. Az érintett városok pedig Békéscsaba, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Budapest és az agglomerációk. A többi, konkrétan nem nevezett nagyvárosban pedig a népegészségügy adatai szerint stagnál az örökítő anyag mennyisége, így ezeken a helyeken várhatóan hasonló dinamikákat láthatunk az előttünk álló 4-10 napban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei alapján a járvány nem ért véget, ezért a legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket! Különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre!

Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése valamint gyakori szellőztetés.

(ajtai)