hirdetés

A legendás zenész örökösei örülhetnek. 80 milliárd forintért ugyanis megvette David Bowie kiadói jogait a Warner Music.

 

David Bowie 26 nagylemezének és az azokon szereplő daloknak, köztük olyan slágerekkel, mint a Life on Mars? és a Let’s Dance – írja a Financial Times.

Vakmerő lépés ez a Warner részéről, hiszen a hagyományos zenei cégeknek magántőke-óriásokkal és speciális, a szerzői jogok bekebelezésére utazó zeneipari befektetőkkel kell versenyezniük.

A tavalyi év folyamán olyan legendás dalszerzők, mint Bruce Springsteen, Bob Dylan vagy Stevie Nicks váltották dollárban kilencjegyű összegre a zenei munkásságukat. Springsteen például múlt hónapban adta el a maga dalait 550 millió dollárért (kb. 178 milliárd forint) a Sony Musicnak. Ezek a dalgyűjtemények évtizedeken át termelnek bevételt, minden egyes alkalommal pénzt hozva a házhoz, amikor valahol lejátsszák őket akár egy streamszolgáltató felületén, vagy a rádióban, esetleg filmek, reklámok betétdalaként használják fel őket.

Az olyan nagy zenei konszernek számára, mint a Warner, nagy dalgyűjteményekkel rendelkezni prezstízskérdés, ami igazolja a piaci értéküket – ez a Warner esetében 22 milliárd dollár – továbbá előnyt biztosít nekik a streamszolgáltatókkal és közösségi médiaplatformokkal szemben, akik szeretnék felhasználni ezeket a zenéket.

( Balu)