hirdetés

Rekord áron kelhet el egy Van Gogh alkotás. A Christie’s aukciós ház szerint akár 15 milliárd forintot is adnak majd a gyűjtők a holland művész festményéért.

 

Akár 45 millió dollárért (15 milliárd forint) is elkelhet Vincent van Gogh (1853–1890) holland festő Champs pres des Alpilles (Mezők Alpilles közelében) című tájképe egy májusi New York-i árverésen – közölte az aukciót szervező Christie’s.

Az 1889-ben készült festményt az aukciósház hagyományos tavaszi árverésén bocsátják áruba. Az olajképet a festő nem sokkal a halála előtt, a saint-rémyi ideggyógyintézetből küldte barátjának, Joseph Roulin postásnak, aki 1900-ban eladta egy francia műkereskedőnek.

Van Gogh e tájképe első ízben kerül árverésre, egész történetében magántulajdonban volt, és csak privát ügyletek keretében cserélt gazdát. A művet a nagyközönség sosem láthatta. Egykori tulajdonosai közé tartozott Yves Saint-Laurent divattervező és élettársa, Pierre Bergé. A pár 2003-ban adta el egy európai gyűjtőnek a festményt, amely azóta még egyszer cserélt gazdát. Jelenlegi tulajdonosát nem nevezték meg.

( Balu )