hirdetés

Megszólták és csúnyán megvádolták a magyar úszó fenomént. Egy úszó szaklap írója felvetette, hogy esetleg Hosszú Katinka ragyogó eredményei mögött meg nem engedett szerhasználat áll. A Magyar Úszószövetség azonnal tiltakozott.

hosszúkatinka

A Swimming World Magazin elnevezésű szaklap véleményvezérelt cikkében Casey Barrett arról ír, hogy a magyar úszófenomén vélhetően doppingol, mint anno az NDK-s úszók. A lap szakírója szerint ez nemcsak az ő fejében fogalmazódott meg, hanem több neves szakemberében is, akik szerint Hosszú valamit biztosan szed, mert az eredményeinek és a testfelépítésének fejlődése erre utal.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség első embere nyílt levélben reagálva kijelentette, hogy a szaklap állítása abszurd, tekintve, hogy Hosszú rendszeresen a doppingellenőrök rendelkezésére áll, hasonló problémákra már rég fény derült volna.

„Nyilatkozat – Magyar Úszószövetség

Mély megdöbbenéssel olvastuk az önök online felületén publikált botrányos véleménycikket, amely úgy járatja le Hosszú Katinkát, a nemzetközi úszósport egyik legmegbecsültebb tagját, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt.

Ennek fényében számunkra érthetetlen, hogy egy ilyen tekintélyes médium miért tartotta fontosnak ezen rágalmak közzétételét. Mindez semmilyen formában nem illeszkedik ahhoz a szakmai szellemiséghez, amelyet eddig a Swimming World képviselt, és amellyel méltán vívott ki magának nemzetközi elismerést.

Mint a Magyar Úszószövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt – mégis, örökkön csodáljuk valamennyit.

Gyárfás Tamás

a Magyar Úszó Szövetség elnöke”