hirdetés

Második alkalommal is telt ház előtt rendezte meg újévköszöntő gálaestjét Bécsben Mága Zoltán. A koncerten a világsztárok mellett szinte az egész Mága família fellépett. 

Mága Bécs

Az osztrák publikum vasárnap a Wiener Konzerthausban öszöntötte az új évet a II. Magyar Újévi Koncert sztárvendégeivel és a hegedűművésszel, két nappal azután, hogy a virtuóz Budapesti Újévi Koncertjével nyolcadszor is megtöltötte a Papp László Budapest Sportarénát.  Az osztrákokat is elkápráztatta a világhírű operacsillagok előadása, a virtuóz hegedűjáték és a magyaros repertoár – közölte a hegedűművész kommunikációs ügynökségének, a Cabbage House-nak a kommunikációs igazgatója, Herczeg Dóra.

Mága Zoltán az 1939-ben életre hívott egyedülálló Bécsi Újévi Koncert világra szóló sikere alapján hozta létre 2009-ben a Budapesti Újévi Koncertet. A művész egy évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal Bécsbe is elvitte a gálaestet. A zene egyik európai fellegváraként is emlegetett bécsi teátrumban vasárnap fellépett Marcello Giordani szicíliai születésű tenor, Mariosz Frangulisz görög tenor, Micaela Oeste amerikai szoprán és Jekatyerina Lehina Grammy-díjas orosz sztárszoprán. Énekelt az osztrákok nagy büszkesége, Sebastian Reinthaller is, aki 2009-ben nyerte el „Ausztria legjobb klasszikus énekese” díjat. Bécsben is színpadra lépett a tízesztendős ifjabb Mága Zoltán, ahol – akárcsak az Arénában – hatalmas sikert aratott Paganini egyik virtuóz remekművével. Az est meglepetése, Mága Jennifer és Mariosz Frangulisz görögül előadott duettje Ausztriában is kiváltotta a közönség tetszését.

Az operacsillagok előadása mellett a magyar zeneszerzők művei, a magyaros repertoár is nagy szerepet kapott. A sikerre tekintettel a hegedűvirtuóz bejelentette: jövőre már a III. Magyar Újévi Koncerttel érkezik Bécsbe 2017 első vasárnapján. A budapesti és a bécsi újévi koncerten fellépő világklasszisok mindannyian elismerően méltatták Mága Zoltán virtuozitását és stílusteremtő előadásmódját.

Marcello Giordani, korunk egyik legsokoldalúbb olasz tenorja – akit közel három évtizede a világ legjobbjai között tartanak számon – így fogalmazott: „Bámulatos, hogy Mága Zoltán művészi repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a jazzig, a könnyűzenéig terjed. Virtuozitás és átütő erő jellemzi játékát” – mondta. A „kristályhangúként” jellemzett amerikai szoprán, Micaela Oeste a hegedűművész virtuozitásának egyediségét, Mariosz Frangulisz Mága Zoltán játékának érzelmi gazdagságát méltatta, a Grammy-díjas sztárszoprán, Jekatyerina Lehina pedig úgy fogalmazott, hogy a virtuóz missziót teljesít, hazája sokszínű zenéjét népszerűsíti a világban. A drámai ereje és kifejező lírai előadásmódja révén ünnepelt operacsillaggá vált kárpátaljai születésű magyar szoprán, Georgina von Benza pedig a hegedűművész virtuóz technikáját és lehengerlő előadásmódját emelte ki.

(Forrás:  MTI)