hirdetés

Elment a 68 éves legendás irányító. Johan Cruyff, a legendás hollandus labdazsonglőr küzdött a gyilkos kórral a rákkal, keményen, férfiasan. Otthonában hunyt el. Az általa használt mez miatt a 14-ik percben a közelgő Hollandia–Franciaország meccsen így gyászszünetet tartanak.

 cruyff

A Hollandia–Franciaország barátságos labdarúgó-mérkőzés 14. percében egyperces csenddel emlékeznek meg a csütörtökön elhunyt Johan Cruyffra, a hollandok legendás labdarúgójára és edzőjére. A 68 éves korában elhunyt futballista rendszerint a 14-es számú mezt viselte ugyanis a nemzeti együttesben. A Hendrik Johannes Cruijff néven Amszterdamban született labdarúgót minden idők egyik legjobb irányítójának tartják a sportágban. A Rinus Michels edző által kidolgozott úgynevezett totális futball képviselője volt az Ajax és a holland válogatott játékosaként is.

Az amszterdami klubcsapattal játékosként – nyolc bajnoki cím mellett – háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját, az Aranylabdát szintén háromszor kapta meg. A holland válogatottban 1966-ban Magyarország ellen mutatkozott be, és rögtön megszerezte első gólját. A nemzeti csapattal világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes volt.

Az FC Barcelona vezetőedzőjeként ugyancsak ünnepelhetett BEK-győzelmet, valamint KEK-et is nyert. Abban az időszakban, 1991-ben koszorúérműtéten esett át, s azután felhagyott a dohányzással. Edzőként legutóbb 2009 és 2013 között tevékenykedett, amikor a katalán válogatottat irányította. Tavaly novemberig az Ajax szaktanácsadójaként dolgozott.