hirdetés

Több mint bátor. Megszabadult a melleitől. most a petefészkeit és petevezetékeit is kivetette a hollywoodi sztár. Angelina Jolie nem titkolja sok rokona rákban halt meg és ő ezt szeretné elkerülni, ezért is vállalta a brutálisnak hangzó műtéteket.  

 Angelina-Jolie

Eltávolíttatta petefészkét és petevezetékeit Angelina Jolie két évvel az után, hogy mindkét mellét eltávolíttatta . A műtétről és döntésének hátteréről – akárcsak két éve – a hollywoodi színésznő és rendező ismét a New York Timesban vallott.

Mint írta, anyai ágon örökölte a BRCA1 gént, amely hajlamosít a petefészekrákra és a mellrákra. Édesanyja, nagyanyja és nagynénje halálát is a rák okozta. Ezért döntött a mellműtét mellett, és ezért tervezte már egy ideje, hogy a petefészkeit és a petevezetékeket is eltávolíttatja annak ellenére, hogy az utóbbi műtét komoly hormonális változásokat indít el az emberi szervezetben, gyakorlatilag mesterséges menopauzát előidézve.

Két héttel ezelőtt Jolie-t az orvosa értesítette arról, hogy normális szinten van a vérében az a fehérje, ami a petefészekrák indikátora lehet, a vérképének más elemei ugyanakkor olyan gyulladásos folyamatra utalnak, amely mégis kezdődő rákra utal. Az orvos azt javasolta, hogy a színésznő konzultáljon egy sebésszel.

Jolie ekkor lecsendesítette magában a feltörő pánikot, hogy esetleg mégsem láthatja felnőni hat gyermekét, és igyekezett nyugodt maradni. Férje, Brad Pitt éppen Franciaországban volt, amikor Jolie felhívta, de egyből repülőre ült. Angelina Jolie pedig felkereste az orvost, akit akkor látott utoljára, mikor édesanyja meghalt.

Az ultrahang és a további vizsgálatok sem igazolták a rák korai stádiumát. Ezt Angelina Jolie megkönnyebbülten vette tudomásul, akárcsak azt, hogy még mindig megvan a lehetősége, hogy eltávolíttassa petefészkeit. És így is döntött.

Bár a BRCA1 gén hordozásából nem következik rögtön, hogy az embernek meg kell műttetnie magát, Jolie esetében a nyugati és keleti orvosok azért javasolták a radikálisnak tűnő műtéteket, mert három nő is belehalt a rákba a családjában.

Angelina Jolie, aki a műtét óta ösztrogén- és progeszteronpótlást kap, azt állítja, teljes értékű nőnek érzi magát. És bár az operáció nem mentesítette minden kockázattól, tudja, hogy a gyerekeinek sosem kell kimondaniuk: „anyukámat a petefészekrák vitte el”.

A hormonpótlás ellenére a színésznő jelenleg menopauzán megy keresztül, és az is világos, hogy bár megtartotta méhét, nem szülhet több gyermeket. Fizikai változásokra is számít, de nem fél tőlük, és erős marad, mert tudja, hogy ez is az élet része – olvasható a cikkben.

Mint írta, nagyon együtt érez azokkal a nőkkel, akiknek ezt a döntést sokkal korábban, még gyermekvállalás előtt kell meghozniuk.