hirdetés

Brutális fókapusztulás
2022-12-05 23:49

Nagyjából 2500 kaszpi fóka tetemét sodorta partra a tenger Dél-Oroszországban a hétvége folyamán. A tisztviselők szerint a tömeges pusztulást valószínűleg természeti okai voltak, nem pedig halászat vagy vadászat okozta.

 

Dagesztán tartomány hatóságai mintákat gyűjtöttek a fókáktól, hogy megállapítsák a halál okát – írja az Euronews.

A regionális tisztviselők eredetileg arról számoltak be szombaton, hogy 700 elpusztult fókáttaláltak a parton, de az orosz természeti erőforrások és környezetvédelmi minisztérium dagesztáni részlege később 2500-ra emelte a számot. A Halászati Hivatal és az ügyészség szakértői átvizsgálták a partvidéket, és adatokat gyűjtöttek a laboratóriumi vizsgálatokhoz, amelyek során nem fedeztek fel azonnal szennyező anyagokat.

A Kaszpi-tengerben élő egyetlen emlős a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) listája szerint 2008 óta veszélyeztetettnek minősülnek. Míg 1900-ban több mint egymillió példány élt ebben a régióban belőlük, a túlhalászás és az élőhelyek pusztulása miatt egy évszázaddal később már csak 70 ezer fóka maradt. Egyes számítások szerint azonban a faj létszáma stabilan 270-300 ezer körül mozog.