hirdetés

Baj van a bizonyítékokkal. Baj van a szakértővel. S magával a váddal is komoly gondok akadtak. Megkönnyebbülten állt fel a vádlottak padjáról. P. Koltai Gábor a neves színész fia, akit milliárdos adócsalással vádolnak.  A színész gyerek tárgyalásán édesanyja is ott volt , a Kossuth-díjas Pogány Judit azért jött el, hogy a fiának erőt adjon.

Az  ötórás tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken tele volt fordulatokkal, aminek legfőképp maga Koltay örült. .P. Koltai Gábor és társai a vádirat szerint 2007 és 2010 között offshore cégeken – a bíróságon már külföldi gazdasági társaságokat emlegettek – keresztül vettek fel filmes támogatásokat, és követhetetlen tulajdonosi hátterű cégek által kibocsátott számlák igazolták kiadásaikat. Sok film el sem készült a támogatott produkciók közül. Az ügyészség szerint 2,3 milliárd forinttal károsították meg az államot, de ez a szám is új megvilágításba került. P. Koltai ugyanis elemzést készített arról, hogy a vizsgált időszakban világviszonylatban 2,3 milliárd forintba került egy háromdimenziós animációs film előállítása.

A levegő forrni kezdett, amikor kiderült, a médiaszakértő nem is látta a büntetőügy egyik fő tárgyát képező produkciót, a Mikropolisz című 3D-animáció egész estés változatát.

– De így is meg tudom becsülni, mennyibe kerülhetett az előállítás költsége – érvelt Böhm András, mire Koltai feltette a kezét.

– Bíró úr, higgye el, nincs olyan gyártó Magyarországon, aki megmondja, hogy egy komplett 3 dimenziós animációs film elkészítése itthon mennyibe kerül – magyarázta P. Koltai, akit magabiztossá tett az adószakértő vallomása.

– Adószakmailag a vádirat helytelen, mert ezek a számlák megvoltak – érvelt Kundrák Róbert adószakértő, aki tételesen kifejtette: – Nincsenek olyan bizonyítási cselekmények, amelyek alapján a kérdéses számlák fiktívek lennének – magyarázta, és megjegyezte, hogy a vádiratban vannak számelírások, az adóhatósági jegyzőkönyvekből pedig hiányoznak a tételes vizsgálatok. A könyvvizsgáló szakértő, Vámosné Paluscsák Zsuzsanna pedig nyomatékosította:

– Nem volt tisztem a számlák valóságtartalmának a vizsgálata.

Miután kiderült, hogy a számlák fiktívként való feltüntetése becsléseken és el sem készült adóhatósági jegyzőkönyveken alapult, P. Koltai Gábor panaszt is tett.

– Sérült azon jogunk, hogy az adóhatósági jegyzőkönyvek tartalmát megismerjük, és az a jogunk is sérült, hogy azokra reagáljunk – magyarázta a producer, aki ártatlannak tartja magát, és felkapta a fejét, amikor hosszú évek után először hangzott el a „felmentés” lehetősége, persze egyelőre csak „fiktíven”.

Most csak az nyert bizonyítást, hogy a Kis Vuk címmel 1,4 milliárd forintból készített 3D-rajzfilm megbukott a mozikban. A bíró jogi patthelyzetről beszélt, az ügyész pedig arról, hogy a tényállással szemben kell majd védekezniük. A büntetőper októberben folytatódik.