hirdetés

Elítélték az írók a magyarországi migránsellenes szögesdrót kerítést. Botrány a svéd nemzetközi könyvvásáron a magyar pavilonnál. Írók mentek neki a magyar kormány képviselőinek a határkerítés és a menekültekkel való bánásmód miatt Svédországban. A magyar delegáció kivonult a doorstep demonstrációról.

masha gessen

Két író tiltakozott a göteborgi könyvvásáron Svédországban a magyar menekültpolitika, így a GYODA kerítés és a migránsellenes jogszabályok ellen. Az orosz–amerikai Masha Gessen és a svéd Sven-Eric Liedman vitték a prímet, főleg Gessen, aki felolvasott egy elítélő nyilatkozatot.

A magyar kormány képviselői, azaz a Balassi Intézet küldöttei tiltakozásként kivonultak. A neves író, Gessen amúgy arról beszélt, hogy kétségbeejtőnek tartja, hogy a sajtószabadságot semmibe vevő magyar kormánnyal kell osztoznia a színpadon, és nekik semmi keresnivalójuk egy könyvkiállításon. Gessen azt mondja, chatelt magyar írókkal is előző este, és az ő véleményüket is tolmácsolta. Korábban már a New York-i könyvvásáron is tiltakozott Kína díszvendégeskedése ellen.

A tiltakozás közben egy plakátot is feltartottak, amire azt írták, hogy „hátat fordítunk a magyar kormány menekültpolitikájának”.