hirdetés

Bíróságra kell menni a királynak. Delphine Boel ugyanis több mint 10 éve küzd azért, hogy kideríthesse, valóban Belgium volt uralkodója, II. Albert lenne a vér szerinti édesapja. Belgiumban a király a törvények felett áll, hisz semmilyen eljárás nem indítható ellene, azonban II. Albert 3 éve lemondott címéről. 

ii-albert-belga-kiralyII. Albert ellen apasági keresetet indított Delphine Boel, aki az uralkodó házasságon kívüli gyermekének mondja magát . A volt belga királynak meg kell jelennie a bíróságon – mondta Alain De Jonge, a felperes ügyvédje kedden.

Boel több mint egy évtizede küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja.

A 48 éves nő korábban azt mondta, nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

A bíróság elrendelte, hogy az ügyben érintettek mindegyikének meg kell jelennie személyesen  mondta Boel ügyvédje.

De Jonge szerint a volt uralkodónak február 21-én kell megjelennie a törvényszék előtt. – Senkit nem lehet rákényszeríteni a DNS-tesztben való részvételre, de ennek a visszautasítása az apaság elismerése lenne – mondta De Jonge.

A királyi palota egyelőre nem reagált a bírósági eljárásról szóló sajtóhírekre. A belga alkotmány szerint a király személye sérthetetlen és érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is. A törvények fölött áll, vele szemben semmilyen eljárás nem indítható. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig a jelenleg 82 éves II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára. II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén viszonya volt valakivel. Az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel azelőtt házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.