hirdetés

Kibabráltak velünk a törökök rendesen. Már-már azt hittük, az Eb-n már ott vagyunk. Már-már készültünk lélekben, hogy miként nézzük a franciaországi meccseket. Erre Törökország nemzeti csapata az utolsó percben lőtt szabadrúgásból lőtt góllal nyert Izland ellen, a kazahok pedig győztek Rigában, így a magyar válogatott pótselejtezőt játszik az Eb-részvételért.

görög-magyar eb

Miután a spanyol labdarúgó-válogatott hétfő este Kijevben 1-0-ra legyőzte Ukrajnát, kedden már csak két Európa-bajnoki selejtező eredményének kellett megfelelően alakulnia ahhoz, hogy a magyar csapat legjobb harmadikként pótselejtező nélkül kijusson a 2016-os franciaországi Eb-döntőre. Az ugyanis már vasárnap este kiderült, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány csapata a harmadik helyen végez csoportjában. Ez alapesetben pótselejtezőt jelent, a csoportharmadikokat párokba sorsolják, és oda-vissza meccseken eldől, ki jut tovább. Egy válogatott azonban kivételes helyzetbe került, a kilenc csoportból az a csapat, amely harmadikként végez, de a többi hasonló helyzetben lévővel összevetve a legtöbb pontja van, pluszmeccs nélkül készülhet Franciaországba.

Vasárnap este óta lehetett tehát tudni, hogy a magyar csapat automatikus kijutásához a következőknek kellett teljesülnie: Ukrajna ne győzze le a spanyolokat, Törökország pedig ne verje meg odahaza Izlandot, vagy ha utóbbi mégis bekövetkezik, úgy Kazahsztán ne nyerjen idegenben Lettországban.

Az első feltétel teljesült, a spanyolok nyertek, kedd este pedig egészen az egyaránt 20.45-kor kezdődött meccsek 90. percéig úgy tűnt, a másik kettőből is legalább egy, és az elég. A kazahok ugyanis a 65. percben gól rúgtak Rigában, de a török–izlandi meccs 0-0-ra állt. Ekkor azonban egy szabadrúgásból Inan gólt lőtt, ezzel Törökország és Kazahsztán is nyert, Magyarország pedig pótselejtezőt játszik azért, hogy kijusson a franciaországi Európa-bajnokságra.

Ez az igazi magyar balsors – mondta röviden a meccs után Török Gábor politológus.