hirdetés

Szabadult a börtönből a barátnője meggyilkolása miatt tavaly öt év szabadságvesztésre ítélt dél-afrikai olimpikon. Oscar Pistoriusnak a büntetése hátralévő részét is le kell töltenie, igaz, otthonában, házi őrizetben, közölték a dél-afrikai büntetés-végrehajtási hatóságok.

pistorius2

A barátnője megölése miatt elítélt paralimpikon Pistorius a nagybátyja házában fogja tölteni börtönéveinek hátralévő részét. A pretoriai Waterkloof nevű elit külvárosi negyedben található házba nem mindenki mehet majd be az elítélt olimpikonhoz. Sőt mozgásában is korlátozzák majd, de feltehetőleg a házban szabadon mászkálhat majd.

Ráadásul nem fogyaszthat szeszes italokat, és a rendőrség a nap bármelyik szakában váratlanul kérhet tőle vérmintát.

Pistorius elengedését azután engedélyezték, hogy beleegyeztek az áldozat szülei. Azt mondták, mindegy, hogy Pistorius börtönben tölti-e büntetését vagy sem, ettől még a lányukat nem kapják vissza.

Mint ismeretes, a paralimpikont tavaly ítélték ötévnyi börtönre, mert 2013. február 14-én, a barátnőjét, Reeva Steenkamp egykori modellt  több lövéssel megölte közös otthonukban, akit állítása szerint a sportoló betörőnek vélt  Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra. A mindkét lábán amputált Pistorius – akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek – 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4 × 4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. Pistorius ügye azonban korántsem lezárt: az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és azt akarja elérni, hogy a sportolót előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, amiért akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.