hirdetés

Váratlanul visszavonták a Buda-Cash ügy miatt az ATV és a Diplomata magazin egyik tulajdonosának, Elek Istvánnak a tiszteletbeli monacói konzuli címét – írja a Válasz.hu. Úgy tűnik egyre nagyobb a bajés elindult a politikai látszat retorzió is. Persze, hogy évekig vajon miért nem vette észre a Fidesz vezette MNB, hogy baj van itt is azt homály fedi és feltehetőleg 30 évre ezt is titkosítani fogják.

 Elek-István

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vizsgálatot folytatott le miniszteri utasításra a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozott Elek Istvánnal kapcsolatosan, ezután Szijjártó Péter miniszter Elek István tiszteletbeli monacói konzuli címének visszavonását kezdeményezte. Hogy miért az nem derült ki. Így azt sem tudni, hogy Elek konzul a külügy  megállapításai szerint bűnös tevékenységet folytatott a bukott brókerégnél ? Vagy mást tett a brókercégnek, amit nem lehetett volna ?  Vagy csak ismerte a brókercéget és emiatt váltják le ? Mert akkor több miniszter és politikus is lassan fogalmazhatja a lemondását.

Nos a valasz.hu cikkében felidézik, hogy Elek Istvánt még 1991-ben Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak, feleségének, Chiara Rivetti di Val Cervónak pedig 2009-ben a szocialista kormány külügyminisztere, Balázs Péter adtak ugyanilyen címet.

Elek István úgy került képbe a Buda-Cash-ügyben, hogy amikor a cég 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, a pénzt a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. tolta be a cégbe, és ekkor a Buda-Cash alapító-tulajdonosa, Pintér Zoltán azt mondta, hogy a kft. mögött valójában Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll. A cég ezért a tőkéért közel 28 százalékos tulajdonrészt szerzett a brókerházban.

A DRB bankcsoporthoz tartozó Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank tevékenységi engedélyét március 2-án vonta vissza a jegybank azt követően, hogy a csoporttal azonos tulajdonosi körbe tartozó Buda-Cash Brókerház engedélyét is visszavonta. Az MNB vizsgálata szerint a brókerház eltüntetett a kisbankok működésének fedezetéül szolgáló mintegy 60-65 milliárd forint értékű értékpapírt, így a bankok eszközeinek értéke nem nyújtott fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

Az ügy érdekessége, hogy Elek István és munkatársai állítása szerint az ATV tulajdonosa is, illetve neki is van benne érdekeltsége. Hogy ettől megvált-e az évek során, nem tudni.  Sőt nyomtatott magazinokban is érdekeltségei vannak. A külügy  képviseleteknek járó diplomata Magazin is az ő érdekeltségébe tartozik.

 

( Fotó: MTI )