hirdetés

Sajnos a magyar rendező Cannes-ban óriási sikert arató 27 című filmjéhez egy árva garast nem adott Magyarország és a Nemzeti Filmintézet sem. Felmerül a kérdés ott szakemberek ülnek ? NAgy örömünkre ennek ellenére Buda Flóra Anna animációs filmje nyerte az Arany Pálma díjat kategóriájában. A film francia pénzből készült el de érdekes módon vagy épp cinikus megjegyzésként a Nemzeti Filmintézet óriásit gratulált a közösségi oldalán az alkotóknak.

Óriási gratuláció a 27 című rövidfilm alkotóinak az Arany Pálmához! – posztolta Facebook-oldalán a Nemzeti Filmintézet, miután kiderült, hogy Buda Flóra Anna animációs filmje nyert.

Tény kérdése, s egyben nagyon szomorú, hogy a Nemzeti Filmintézet a most Arany Pálmát érő műre háromszor utasította el a támogatást. Nos ez picit megdöbbentő, mert értjük mi, hogy a Petőfi filmre kellettek a milliárdok, amely bizony aligha fog bármiféle nemzetközi filmes sikert elérni, hacsak a legdrágább film kategóriában nem indul és csak a költségvetést zsűrizik.

Buda Flóra Anna a visszautasításokról legutóbb a Recorder blognak beszélt: „Ha nagyon belemegyek, akkor rossz érzés. Én meg tudtam csinálni a filmet magyar támogatás nélkül, de az nagyon zavar, hogy nem támogattak egy olyan stúdiót, mint a Boddah, ami minden évben elhoz valami fontos díjat. Igazságtalannak érzem azt is, hogy nem támogatják a feltörekvő tehetségeket, akik már bizonyítottak. Vicces amúgy, hogy ez az egyetlen magyar film idén Cannes-ban, és emiatt annak is írnia kell róla, aki politikai vagy ízlésbeli okok miatt nem ért vele egyet” – fogalmazott.
A film végül francia támogatással készült el, ez elég volt arra, hogy kifizethesse a lakbérét és még maradjon is egy kicsi a mindennapokra. Az interjúból kiderült az is, hogy Buda Flóra Anna azért költözött Párizsba, mert Budapesten nem tudott volna kivenni egy albérletet és mellette filmet rendezni.