hirdetés

Ártatlanul ült 16 évet
2015-11-25 08:15

16 évet ült linkre a kaliforniai elítélt. Most felmentették, mert kiderült, semmi köze a szexuális jellegű bűntényekhez. Louis Vargast a most kért DNS-vizsgálat mentette meg a további szenvedéstől. Vargas ügyében az „ártatlanság projekt” professzora kijelentette: ez az eset is azt bizonyítja, hogy nagyon sok elítéltet téves tanúvallomások miatt ítélnek el Amerikában.

Luis Vargas, who has been in prison for 16 years, breaks down in court as he is exonerated Monday, Nov. 23, 2015, in Los Angeles. A judge exonerated Vargas, convicted of three rapes, after DNA evidence linked the crimes to a serial rapist wanted for assaults dating back two decades. (Francine Orr/Los Angeles Times via AP, Pool)

Louis Vargast azért ítélték el, mert egy szemtanú anno felismerni vélte egy 15 éves lány megerőszakolása és két másik nő szexuális bántalmazása miatt. Az RT.com cikkében idézi Justin Brooks professzort, aki a kaliforniai jogi egyetem „ártatlanság projektjét” vezeti. Szerinte a téves szemtanúi vallomások okozzák a legtöbb igazságtalan ítéletet az Államokban.

A Brooks vezette intézet kérte Vargas esetében a DNS-vizsgálatot, amely bebizonyította, hogy a férfinak nincs köze az erőszakokhoz, ugyanakkor azt is, hogy a Vargasnak tulajdonított bűneseteket feltehetően a Teardrop Rapistnak  (könnycsepp erőszaktevő) nevezett bűnöző követhette el, aki 1995 óta 39 esetben követett el nemi erőszakot Los Angelesben, de egyelőre nem tudják elfogni.

Megszólalt az ügyben Cristal, Luis lánya is, akinek nagy megkönnyebbülés a felmentő ítélet, ő ugyanis végig hitt apja ártatlanságában.