hirdetés

Elhunyt 104 éves korában Amerika egyik legnagyobb zenésze és producere Art Rupe, aki rengeteg híresség karrierjét indította be. Little Richard is Rupe-nak köszönheti, hogy világhírű zenész lett.

 

Rupe egy nagysikerű zenész és producer volt, aki olyan nagy neveket indított el a pályán, mint Little Richard, Sam Cooke, Percy Mayfield és még sokan mások. Rengeteg zenei műfajt támogatott, köztük a gospelt, az R&B-t és a rock ’n’ rollt is. A producer zenei főhadszállása a Specialty Records kiadóval Los Angeles volt, amivel a negyvenes évektől kezdve tevékenykedett és kereste a kiadón át a tehetséges zenészeket.

Art Rupe 1917-ben látta meg a napvilágot Arthur Goldberg néven, és már nagyon fiatalon kiderült, hogy van tehetsége a zenéhez. 1935-ben leérettségizett és később üzleti tanulmányokat folytatott az Miami Egyetemen. Eredetileg a filmiparba akart betörni, végül mégis inkább a zene felé fordult. 1944-ben megalapította másodmagával a Jukebox Records kiadót – ezután pedig lázasan elkezdte kutatni a jövő sztárjait.

Nem is kellett sokáig keresgélnie, Sepia Tones zongorával átitatott különleges R&B dala, a Boogie #1 egyből toplistát lett. A lemez 70 ezer darabban kelt el, az egész környélet meghódította. Nem sokkal ezután Rupe kivásárolta tulajdonostársát a kiadóból, és átnevezte az Specialty Recordsra.

A kiadó egyik korai sztárja Roy Milton volt – blues zenész és gitáros, aki számtalan slágert gyártott a Specialtynek. Később Joe Liggins számai is remekül muzsikáltak, mad Percy Mayfielddel már az élre is törtek, Little Richarddal pedig átvették a vezetést.

( Horváth Szabolcs)