hirdetés

Vége a brit királyi családnak oly kellemetlen botránynak. András herceg és vádlója, Virginia Giuffre peren kívüli megállapodást kötött, így lezárul a herceg hónapok óta zajló botránya és bírósági pere – derült ki egy amerikai körzeti bíróság honlapján megjelent határozatból. András herceg bár minden címétől meg lett fosztva most azért örülhet, hogy nem kell dutyiba mennie.

 

A felek megegyeztek abban, hogy a herceg „jelentős” adományt juttatt el egy Virginia Giuffre-hez köthető áldozatsegítő szervezetnek – írja a bírósági határozatban David Boies, Virginia Giuffre ügyvédje. Hogy pontosan mennyit fizet, az egyelőre nem derült ki.

Virginia Giuffre azzal vádolta a herceget, hogy három alkalommal is szexuálisan zaklatta őt, amikor még kiskorú, 17 éves volt. A herceg a vádat mindvégig tagadta.

Ettől függetlenül a botrány miatt a herceget már a királyi családban betöltött tisztségeitől és katonai rangjától is megfosztották, miközben szinte mindenki elhatárolódott tőle a brit királyi családon belül és azon kívül is.

Nemrég még úgy volt, hogy a herceg megpróbálhat ellentámadásba lendülni, és bebizonyítani, hogy vádlója maga is nőket futtatott, ezért nem szavahihető. A herceg ügyének előkészítő tárgyalása március 10-én lett volna, ekkor Andrásnak vallomást is kellett volna tennie.

A megegyezésről szóló bírósági dokumentumban most azt is rögzítették, hogy András herceg „sosem akart ártani Virginia Giuffre-nek”, valamint hogy a herceg is elismerte, hogy a nő visszaélés áldozata volt, valamint hogy a nyilvánosság előtt is igaztalanul vádolták.

A dokumentumban ezután azt írták, hogy a herceg „mélységesen megbánta” a Jeffrey Epsteinnel való együttműködést, és ennek jeléül jelentős összeget adományoz annak az egyesületnek, amely a szexkereskedelem ellen küzd és az áldozatain igyekszik segíteni. András herceg ezenkívül elismerte Virginia Giuffre és a többi áldozat bátorságát is, „akik ki mertek állni magukért és másokért”.

Virginia Giuffre korábban egyébként Jeffrey Epsteinnel is kötött egy ötszázezer dolláros, ehhez hasonló megállapodást.

A herceg jogi képviselői a BBC megkeresésére közölték, hogy az ügyet ezzel lezártnak tekintik, a továbbiakban nem kívánják kommentálni. David Boies, Virginia Giuffre ügyvédje mindeközben azt mondta a PA hírügynökség megkeresésére: úgy véli, hogy a megállapodás ténye önmagáért beszél.

(Csákány T.)