hirdetés

Katalin hercegné minden eddiginél nagyobb bajba keveredett. Úgy, hogy talán nem is tud róla, hogy a fülbevalója, amely a méregdrága lazuritból készült, amely csak Tadzsikisztánban, azaz Észak-Afganisztánban található. Azaz vagy csempészáu, vagy még rosszabb.

lazurit kati

A Global Witness nevű cég egy különös dolgot szúrt ki a hercegnén az egyik kötelező esemény során. Feltűnt nekik, hogy Katalin egy olyan gyönyörű lazurit fülbevalót visel, ami minden bizonnyal egy észak-afganisztáni, pontosabban tadzsikisztáni bányából származhat. Így vagy csempészáru az amúgy értékes kő, vagy  valamelyik angol katona ismerősük hozta ajándékba neki, aki ott szolgált, vagy legrosszabb esetben a tálib terroristák értékesítették a feketepiacon.

A probléma csupán az, hogy a cég megtudta, hogy ezek a bányák évente nagyjából huszonkétmillió dollárral, vagyis közel hatmilliárd forintnak megfelelő összeggel támogatják a terroristákat és a tálib fegyvereseket. Katalin valószínűleg nem tudta, hogy honnan származik a fülbevalójában lévő drágakő, de talán ezek után jobban odafigyel arra, hogy mit visel majd.