hirdetés

Az Oscar-díjas színész adócsalás gyanújába keveredett. Győzike után szabadon, úgy tűnik, Christoph Waltz osztrák színésznek is meggyűlt a baja az adóhatósággal. A színész nevére az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi adóhivatal nyomozói bukkantak egy feltételezett adócsalók adatait tartalmazó CD-n – írta a Bild.

November1, 2015 - México, México City: Christoph Waltz at the Mexico City photo call of SPECTRE.

A hivatal által megvett adathordozó információi alapján az osztrák–német kettős állampolgár legkevesebb százezer eurót tartott egy külföldi számlán, a gyanú szerint azért, hogy kivonja az adózás alól. A Los Angeles mellett Berlinben is bejelentett lakóhellyel rendelkező színész ügyében a német főváros ügyészsége indított eljárást adózási bűncselekmény gyanújával. A hatóság az adótitok védelméről szóló jogszabályra hivatkozva nem közölt részleteket. Az észak-rajna-vesztfáliai adóhivatal a tartományi kormány felhatalmazásával az utóbbi években számos CD-t vásárolt, amely svájci vagy liechtensteini bankoktól kiszivárogtatott kimutatásokat tartalmaz pénzüket az adózás elől külföldre menekítő német állampolgárokról.

A hivatal több millió eurót költött ilyen adathordozókra, és országszerte több százmillió euró bevétel keletkezett a leleplezett csalók ellen indított eljárások révén, illetve a lebukás megelőzése és a büntetés elkerülése céljából saját magukat feljelentő adókerülők befizetéseiből.

Christoph Waltz 2009-ben szerzett nemzetközi hírnevet Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjében nyújtott alakításával, amelyért Cannes-ban a legjobb színész díjával jutalmazták. Szerepéért egy-egy Bafta- és Golden Globe-díj mellett első Oscar-díját is megkapta, amelyet 2013-ban követett a második a Django elszabadul című újabb Tarantino-filmben nyújtott alakításáért.