hirdetés

Sir Thomas Sean Connery a hollywoodi skót sztár 90 éves lett. Kevesen tudják de szegény család gyermekeként nőtt fel és dolgozott bébi csőszként és aktmodell is volt. II. Erzsébet királynő pedig csak harmadjára ütötte lovaggá.

 

Talán kevesen tudják de Sir Connery szegény munkáscsalád gyerekeként lett a legjobban kedvelt James Bond. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt.

A legendás skót bármennyire is fura semmiféle színi iskolával nem rendelkezik.
Volt ő korábban koporsófényező, a művészeti akadémia aktmodellje, gyerekfelügyelő de haditengerész is.
Először 1964-ben az Alfred Hitchcock rendezte thriller, a Marnieférfi főszereplőjeként, majd egy évvel később Sidney Lumet A domb című háborús drámájában mutatta meg, nem szeretné tehetségét csupán eltúlzott világmegmentő kalandokra és szép nők elcsábítására korlátozni.

Sőt, a második világháború idején egy, a líbiai sivatagban létesített brit katonai büntetőtáborban játszódó, az embertelen és értelmetlen fenyítés ellen szót emelő A domb főszerepe volt Connery első igazán komoly színészi kihívása, amely lelkileg és fizikailag is próbára tette.
A szerepváltás A domb kedvező fogadtatása ellenére nem ment zökkenőmentesen, mert bár Lumet filmjében Connery sikeresen tépte le magáról a 007-es ügynök maszkját, szerződése még további Bond-filmekre kötelezte.

Az Umberto Eco szövevényes remekművéből készült A rózsa neve (1986, r.: Jean-Jacques Annaud) főszerepéért megkapta a BAFTA-díjat, majd Brian De Palma klasszikusok előtt tisztelgő bűnfilmjének, az Aki legyőzte Al Caponét (1987) mellékszerepéért elnyerte az Oscar- és a Golden Globe-díjakat is.

2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, igaz 1997-ben és 1998-ban is felterjesztették, ám akkor még skót nemzeti érzéseinek hangoztatása miatt megtagadták tőle az elismerést.

(Ajtai )