hirdetés

A NAV végre kommunikál Iványiék-ügyében és arról miért is mentek házkutatni az Oltalom Karitatív Egyesülethez. Így lassan érthető és világos miért is nyomoznak és valljuk be bizony a pénzügyőröknek ez a kötelességük. Úgy tűnik nincs itt semmiféle politikai megrendelés, lejáratás, csak egy nyomozás, amelynek majd lesz valamilyen eredménye és következménye.

 

A NAV közleményéből feketén fehéren kiderül sok minden.

Az adóhivatal azért tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, azonban az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is – ismertették.

A közlemény emlékeztet: maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Azonban az adóhivatal további tizennégy intézménynél – amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség – is megállapította, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be. A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták. A szervezet az MTI beszámolója szerint többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hatályos jogszabályok alapján jár el, politikai kérdésekben nem foglal állást. A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet.

„A mai házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni” – írta az adóhivatal.

Természetesen az ügynek lesz folytatása és Iványiék minden bizonnyal hivatkoznak majd arra, hogy az állam nekik több milliárd forinttal tartozik és mivel nem volt pénzük ezért nem fizettek járulékot. Feltehetőleg majd pereskedés is lesz emiatt. S minden bizonnyal lehet jogászkodni már most és okoskodni az ügyben, de nem tesszük. Majd a bíróság eldönti ki hibázott vagy nem hibázott.

( Balu )