hirdetés

Elhunyt Goody, a 86 éves bűnözőlegenda, aki társaival nem kevesebb, mint 15 milliárd forintnak megfelelő angol fontot zsákmányolt. Spanyolországi otthonában a szívroham végzett az újkori kriminalisztika egyik leghírhedtebb bűncselekményének, az 1963 augusztusi nagy vonatrablásnak a kiagyalójával, Gordon Goodyval.

gordon goody

A The Olive Press információja alapján szívroham vitte el a súlyos tüdőbeteg férfit, akinek élete utolsó éveiben már oxigénmaszkot kellett használnia. Gordon bácsi egy kávézót üzemeltetett a spanyolországi városban, ahol barátnőjével és öt kutyájával élt. A mai napig őt tartják a nagy vonatrablás kiötlőjének, mert ő ismerte a legjobban a Patrick McKenna nevű informátort, aki elárulta, hogy a brit királyi posta melyik szerelvénye van tele értékekkel. Goody is 30 évet kapott, akárcsak a 15 fős banda többi tagja, de csak 12-t kellett leülnie.

Három évvel ezelőtt egy londoni idősotthonban hunyt el a banda másik legendás alakja, a nagy vonatrabló Ronnie Biggs, aki 1963. augusztus 8-án a Glasgow-ból Londonba tartó szerelvényt egy lámpaváltással megállította. Összesen 2,6 millió font lapult a 120 postazsákban kis címletekben, ami mai értéken legalább 15 milliárd forintot érne. Fegyver nem dördült, de a postavonat mozdonyvezetőjét szinte nyomorékká verték.

A banda még a vonatrablás évében lebukott, de a legenda két évvel később folytatódott, amikor Biggs megszökött a börtönből egy ablakból leeresztett kötélhágcsón. Párizsi és ausztráliai kitérővel a brazíliai Rió de Janeiróban telepedett le. 2001-ben tért vissza Angliába, azaz a börtönbe, de egészségi állapota miatt 2009-ben kiengedték.