hirdetés

Juhász Miczura Mónika nemközileg elismert magyar népdalénekes beperelte Beyoncét, mert a Drunk in Love című számában saját hangját vélte felfedezni, aminek felhasználásába nem egyezett bele.

Miczura Mónika MC

A magyar világzenei előadó Manhattanben adta be a keresetet, ami szerint:

Miczura hangja adja a Grammy-re is jelölt és az MTV Video Awartson díjat is nyert Beyoncé sláger alapját, ami az ő énekével kezdődik és 13 másodpercen keresztül megadja a dal alaphangulatát, de ezután is többször kihallatszik a Jay-Z rappelése, illetve a Beyoncé éneke alól, összesen 1,5 percen keresztül képezi szerves részét az 5 és fél perces számnak.  A Drunk in Love egy éve jelent meg, Miczura szerint egy még ’97-ben kiadott nagylemezről egy általa előadott cigány népdalból használhatták fel engedélye nélkül a hangmintát. Ráadásul a 13 másodperces Miczura betétet elég durva – jól kivehető – vágásokkal torzították el.

 

Ezt az amerikai zenészek a Bajba, Bajba című Ano Drom-dalból vehették át, ami egyébként egy tradicionális roma népdal, így a szerzői jog nem sérülhetett, viszont ha bebizonyosodik, hogy valóban Miczura hangját manipulálták a felvételen, akkor az előadói jogai sérültek, és emiatt tényleg letilthatja akár a Beyoncé-lemez forgalmazását is

A kérdéses rész a Beyoncé Drunk in Love című számának 57. másodpercénél kezdődik.

Beyonce Drunk in Love

 

 

Bajba, Bajba című Ano Drom dal Mitsou előadásában:

Miczura Mónika