hirdetés

Az ukrán hatóságok öt évre kitiltották Ukrajnából a Limp Bizkit frontemberét, Fred Durstöt. A világszinten ismert – idén nálunk a Szigeten is koncertet adó – amerikai együttes énekese azzal húzta ki a gyufát az ukránoknál, hogy orosz útlevelet igényelt a krími hivataltól.

Fred Durst

 

Ukrán és orosz hírforrások szerint Olena Hitljanszka, az ukrán biztonsági szolgálat sajtótitkára megerősítette, hogy valóban nem léphet be az országba öt évig az énekes. A döntés még november 9-én született, ahogy fogalmaztak, „az ország biztonságának szavatolása érdekében”.

Az Izvesztyija című orosz lap októberben arról számolt be, hogy Durst a krími hatóságokhoz fordult levélben. Azt írta, hogy „nagyon boldoggá tenné”, ha orosz útlevelet kaphatna, és vehetne magának egy „helyes házikót a Krímben”. Az énekes felesége, Kszenija Berjazina állítólag a Krím félszigeten született, amit Oroszország tavaly tavasszal csatolt el Ukrajnától.

A sajtóban korábban arról is jelentek meg értesülések, hogy a Limp Bizkit jövőre fel szeretne lépni Donyeck és Luhanszk városokban, amelyek most a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok kezén vannak.

A Limp Bizkit 1994-ben alakult, hiphop-, rap-, illetve rock- és metálelemeket keverő amerikai együttes. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején volt népszerűsége csúcsán, több mint 31 millió lemezt adtak el világszerte.

A Krím bekebelezése és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása óta több, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogató művészt nyilvánítottak nemkívánatos személlyé Ukrajnában, köztük Nyikita Mihalkov orosz filmrendezőt, Joszif Kobzon donyecki születésű táncdalénekest és az orosz állampolgársággal rendelkező francia színészt, Gérard Depardieu-t.